Hurda Egzozlardan Katalizör Geliştirildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ)‘nde görevli akademisyenler hurda egzozlarda bulunan katalitik konvertörlerden, sıvı yağların katı yağa dönüştürülmesinde kullanılabilecek katalizör geliştirdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ)‘nde görevli akademisyenler hurda egzozlarda bulunan katalitik konvertörlerden, sıvı yağların katı yağa dönüştürülmesinde kullanılabilecek katalizör geliştirdi.

    SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Küçükislamoğlu, Doç. Dr. Mustafa Arslan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Zengin ve Araştırma Görevlisi Hayriye Genç ile yüksek lisans öğrencisi Tuna Demirci, araçların egzozlarında bulunan ve ticari ömrünü tamamlamış katalitik konvertörleri kimyasal işlemlere tabi tutarak, kimyasal tepkimelerin olmasını veya hızlarının değişmesini sağlayan katalizör üretti.

    Yrd. Doç. Dr. Zengin, ürettikleri katalizörün altın kadar değerli olduğunu iddia etti. Ekip halinde yürüttükleri çalışmalarla hurda hale gelmiş egzozlardaki katalitik konvertörler üzerinde çeşitli işlemler yaptıklarını belirten Zengin şu bilgileri verdi:

‘‘Şu anda dünyada yaygın olarak kullanılan ve gramı 510 lira olan paladyum-karbon katalizörüne eşdeğer bir katalizör elde ettik. Egzozla çöpe atılan katalizörü aldık, böylesine değerli bir katalizöre çevirdik. Hepsinden önemlisi, geliştirdiğimiz katalizör muadili olan paladyum-karbon katalizöründen daha kullanışlı ve daha güvenlidir. Geliştirdiğimiz yöntem hem kolay ve ucuz, hem de çevre dostu. Bu sayede atık konvertörler ekonomiye kazandırılacak, ülkemizin ekonomisi kazanacak. Çalışmalarımız dünyanın saygın kimya dergilerinden ‘Tetrahedron Letters‘ adlı dergide de yayımlandı.‘‘

    Zengin, geliştirdikleri katalizörle hurdaya çıkan konvertörlerin hidrojenasyon (sıvı yağların sertleştirilmesi) endüstrisinde önemli bir girdi olarak kullanılacağına dikkat çekerek, katalizörün sıvı yağlardan katı yağ elde etme işleminde kullanılabileceğini kaydetti.