Sağlıklı Kentler Birliği Bursa‘da Toplandı

Sağlıklı Kentler Birliği Bursa’da toplandı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’ndaki toplantıda ‘Kentleşme ve Kentlerde Yaşam’ konusu tartışıldı. Buluşmanın 7 -14 Nisan Dünya Sağlık Haftasına rastlaması sebebiyle de ayrı bir önem taşıyor.

Sağlıklı Kentler Birliği Bursa’da toplandı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’ndaki toplantıda ‘Kentleşme ve Kentlerde Yaşam’ konusu tartışıldı. Buluşmanın 7 -14 Nisan Dünya Sağlık Haftasına rastlaması sebebiyle de ayrı bir önem taşıyor.

Programa, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk ve AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ile birliğe üye belediyelerin başkan ve temsilcileri katıldı. Bursa’nın tanıtım filminin gösterimiyle başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şunları söyledi: "Şehirlerimiz hızla büyüyor ama bu yoğun tempoda büyümenin farkına varamıyoruz. Türkiye’de çok hızlı bir değişim var. Yerelde kentler hızlıca kalkınıyor, birbirimizden alacağımız çok örnekler var. Karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımı çok önemli. Her çalışma dünya taranarak, ileri ülkelerdeki örnekler incelenerek hayata geçiriliyor. İnsanlar başta barınma ve beslenme olmak üzere yaşamsal ana unsurlardan mahrum kalıyorlar. Bu da bugüne kadar yaşanan tahribattan kaynaklanıyor. Geleceğimize bırakacağımız dünyayı sağlıklı bir şekilde oluşturalım istiyoruz. Kendimize olduğu gibi çevremize de önem verelim ki sürdürülebilirliği sağlayalım."

Bursa Valisi Şahabettin Harput da, bir kentin sağlıklaştırılması adına belediye başkanlarının çok önemli görevler üstlendiklerini ifade etti. Harput, "Tarihi ülkelerin kimliğini şehirler, şehirlerin kimliğini de yerel yönetimler belirliyor. Nüfusun yüzde 85’lere yakınının kentlerde yaşadığı bugünlerde sağlıklı yaşam çok önem taşıyor. Bu sadece beden değil, ruh sağlığı ve güvenliğini de kapsıyor. Sahip olduğumuz sorumluluk bizi hem geçmişe hem geleceğe karşı ciddi olarak düşündürmeli. Bugün ülkemizin şehirleşme açısından gurur verici bir tablo arz etmediğini üzülerek görüyoruz." şeklinde konuştu.

Avrupa’daki şehirleşmeden örnekler veren Vali Harput, şöyle devam etti: "Geleceğe karşı sorumluluğumuzun farkında olarak, sahip olduğumuz değerleri bilerek, şehirleri kimlikli şehirler haline getirmek için çalışmalıyız. İnsanlar artık yeşili, doğayı, güzel bir çevreyi istiyor. Şehirleri bu anlayışa göre imar etmek şehrin sahip olduğu değerlerin ne olduğunu bilip ona göre şehri kurmak önemli. Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı da budur. Trafiğiyle, imarıyla, çevresiyle uyumlu herkesin huzur içinde yaşayacağı bir kenti oluşturma noktasında belediye başkanları hem önemli hem de ağır bir sorumluluk taşıyor. Kişilerin rahat huzurlu olması için kendimizi sorgulama yaptıklarımızın yanı sıra yapamadıklarımızı da irdeleyerek, büyük Türkiye’yi daha iyi bir geleceğe taşıma hedefiyle çalışmalarımıza yön vermeliyiz."

42 belediyenin üye olduğu Sağlıklı Kentler Birliği’nin Bursa buluşmasının, ikinci oturumda Meclis toplantısı ve başkanlık seçim gerçekleştirilecek.