Araç Takip Sistemi Maliyetleri Düşürüyor (Özel)

Büyük araç filolarına sahip şirketler, iş verimini artırmak ve maliyetlerin artmasının önüne geçmek için araç takip sistemlerine yoğun ilgi gösteriyor.

Büyük araç filolarına sahip şirketler, iş verimini artırmak ve maliyetlerin artmasının önüne geçmek için araç takip sistemlerine yoğun ilgi gösteriyor. Araçlarını kontrol altına alan şirketler, yüksek fatura kaybından da etkilenmiyor. Kamudan özel sektöre, Türkiye’de 220 bin civarında araç, uydu ve GSM operatörleri üzerinden takip altında. Böylece yöneticiler, araç takip sistemiyle araçların fazla yakıt tüketiminden aşırı hız yapmaya ve gereksiz yol uzatmanın önüne geçiyor.

Sistem sayesinde araç filoları disipline ediliyor ve kaçaklar kontrol altına alınıyor. Araç takip sistemini gerekli kılan nedenlerin başında ise artan petrol fiyatları. Gelişen teknolojiyle birlikte kendini göstermeye başlayan araç takip sisteminin Türkiye’deki uygulaması, diğer gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı zamanda başladı. 2005 yılından bu yana uygulanan araç takip sisteminin Türkiye’deki öncü isimlerinden Filo Türk, 6 bin farklı firma ve kamu birimlerine ait 100 bine yakın aracı takip ediyor.

"PARASININ KIYMETİNİ BİLMEYENLER İLGİ GÖSTERMİYOR"

Filo Türk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, sistemi iki ayrı gruba satamadıklarını belirterek, “Bunlardan biri yeterli bütçesi olmayanlar. Diğeri de çok para kazananlar. Çok büyük bütçeye sahip olan şirketlerin verimini artırmak gibi bir derdi bulunmuyor. Ayrıca, çalışanlarının izlenmesinden rahatsız olması da bu şirketlerin araç takip sistemine geçişini engelliyor. Parasının kıymetini bilmeyenler de araç takip sistemine ilgi göstermiyor.” dedi.

Sistemin maliyetinin her araç başına aylık operatörlere verilen ücretle birlikte 20 TL’ye mal olduğunu söyleyen Aydoğan, sisteme, özellikle rekabetin yoğun olduğu alanlarda faaliyet gösteren firmaların ilgi gösterdiğine dikkat çekiyor.

Teknolojinin günden güne geliştiğini ve firmalarının da buna ayak uydurduğuna değinen Aydoğan, yaptıkları ar-ge çalışmalarıyla araç takip sistemine sıcaklık sensörü, sürücü takip sistemi gibi eklentilerin de yapıldığını ve bunların artırılacağını söyledi. Aydoğan, araç takip sisteminde gelinen süreci ‘bilimkurgu filmi’ olarak nitelendiriyor. Bundan 20 yıl önce telsizlerin yoğun olarak kullanıldığı dönemde böyle bir sistemin ütopya gibi geldiğini anlatan Aydoğan, “Aracı, oturduğunuz yerden takip etmek film senaryolarını andırıyordu. İnternet, haritaların gelişimi bu sektörün hızla gelişmesine imkan verdi.” dedi. Aydoğan, dünya ile aynı anda araç takip sistemine geçiş yapan Türkiye’nin, sistemin büyüme hızının ilk yıllardan bu yana yüzde 100 arttığına dikkat çekti. Hedeflerine de değinen Aydoğan, 2014 yılının sonuna kadar 300 bin aboneye ulaşmak istediklerini söyledi. Dünyaya açılmanın da hedefleri arasında olduğuna değinen Aydoğan, özellikle Türk firmalarının işbirliği yaptığı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde kuracağı merkezlerle yerinden hizmet vermeyi amaçlıyor.

HELİKOPTERLERİN UÇUŞ TAKİBİNİ DE YAPIYOR

Araç takip sistemi dışında bireylere yönelik çalışmalar da mevcut Filo Türk’te. Özellikle Alzheimer hastaları için bu sistem önemli bir hizmet veriyor. Filo Türk’ün çalıştığı yerlerden biri de askeriye. Helikopterlerin uçuş takibini de yapan firma, ayrıca yük takiplerini de gerçekleştiriyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Havacılık Okulu’nun eğitim uçuşlarında kullandığı helikopterlerdeki cihazlar özel donanıma sahip. 50’ye yakın helikopterde kullanılan cihazlar, 3 yıla kadar şarj etmeden çalışabilme özelliğine sahip ve su ile çarpmaya dayanıklı.

Filo Türk’ün yönetiminde, Orta Dogu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu 5 kişi bulunuyor. 1990’lı yılların başından bu yana sektörün içinde olan yöneticiler, daha sonra 2004 yılında sektöre kurdukları Mobiliz ismiyle girdiler. Bu markaya daha sonra 2010 yılında Filo Türk ismini ekleyen yönetim, Mobiliz’i ar-ge, Filo Türk’ü de satış ve sonrasındaki hizmetler için ikiye ayırdı. Yöneticiler, operatör servislerinin mobil araç takipteki yerini aldıklarını belirterek, Mobiliz’i şirketin mutfak, Filo Türk’ü de vitrini olarak görüyorlar. Firmanın geçen yılki cirosu ise 15 milyon TL’yi buldu. Müşterileri arasında lojistikten nakliyeye, inşaattan finansa, gıdadan enerjiye kadar çok farklı alanlardan markalar yer alıyor.