Bm Genel Sekreteri‘den Esad‘a "Şiddete Son Ver" Çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-mun, hükümet karşıtı gösterilerde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Suriye‘deki durumdan "gün geçtikçe artan derin bir endişe" duyduğunu ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile iki kez telefon görüşmesi yapan Ki-mun, dün Ortadoğu‘daki son gelişmeler hakkında BM Güvenlik Konseyi üyelerine kapalı kapılar ardından bilgi verdi.

Toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ki-mun, "Barışçıl göstericilere karşı devam eden şiddeti ve özellikle de yüzlerce kişinin canını alan, yaralanmasına yol açan gerçek mermi ve tankların kullanılmasını şiddetle kınıyorum" dedi.

Suriyeli yetkililerin sivilleri koruma ve uluslararası insan haklarına saygı gösterme sorumluluğu bulunduğunu hatırlatan Ki-mun, "İnsanların ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları vardır" diye konuştu.

Ki-mun, Siyasi İşlerden Sorumlu temsilcisi B. Lynn Pascoe‘nin Suriye konusunda bugün Konsey üyelerine daha detayla bir brifingde bulunacağını kaydetti.

Açıklamasında Libya‘ya da değinen BM Genel Sekreteri, "Sivilleri koruma sorumluluğumuz devam etmektedir. BM Güvenlik Konseyi‘nin kararlı ve birlik içinde hareket etmesi açıkça birçok hayatı kurtarmıştır. Libya rejiminin özellikle kendi halkını korumada ve halkının yasal olan değişim talebine cevap vermede meşruluğunu ve güvenilirliğini kaybettiği oldukça açıktır. Libya halkı kendi siyasi geleceğini kendisi belirlemek istiyor. Bunu yapmaları için onlara mutlaka şans verilmeli" diye konuştu.

Ki-mun ayrıca, "Aynı zamanda ateşkesin güvence altına alınması siyasi bir çözüme ulaşılması için diplomatik çabalarımız devam etmektedir. Özel temsilcim (Abdullah) El Hatib, Cuma günü bir kez daha Bingazi‘ye gidecektir" dedi.

Kaynak: İHA