Isparta‘da Zihinsel Engelliler İçin Yaşam Merkezi Kuruluyor

Isparta’da zihinsel engellilerin eğitim ve istihdamını sağlayacak bir yaşam merkezi kurulacak.

Isparta’da zihinsel engellilerin eğitim ve istihdamını sağlayacak bir yaşam merkezi kurulacak. Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İnşaat Kulübü‘nün ortaklaşa yürüteceği projede üretim atölyesi, uygulama bahçesi, uzman odaları, çok amaçlı toplantı salonu, jimnastik ve kondisyon salonu, terapi amaçlı yüzme havuzu ve yaşam odaları bulunacak.

Proje, Isparta Valisi Memduh Oğuz’unda katıldığı bir toplantıda ele alındı. Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak, projeyi hayata geçirmek için çalışmaların başladığını, ancak yer konusunda sıkıntının devam ettiğini söyledi. Yaptıkları araştırmada Isparta Huzurevi yanında bulunan 5 bin metrekarelik arsanın bu proje için uygun bir yer olduğunu düşündüklerini ifade eden Çomak, bu proje içerisinde engelli istihdamına yönelik bir de kafe düşündüklerini belirtti. Çomak, kafede çalışacak öğrencilerin eğitimleri ile ilgili Halk Eğitim Merkezi ve SDÜ Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksekokulu ile çalışmaların sürdüğünü belirtti.

SDÜ İnşaat Kulübü Başkanı Osman Pınar da bu proje ile Isparta’da ve ülke genelinde

engellilerin sorunları ve bunun farkındalığının sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Pınar, projenin, engellilerin sosyal hayata bağlanmasında büyük kolaylıklar sağlayacağını, sosyal hayatta kimseye ihtiyaç duymadan yaşayabilme olanağı sunulacağını kaydetti. Bu konuda üniversite öğrencilerinin bilgilerinden, tecrübelerinden faydalanacaklarını ifade eden Pınar, "Üniversite öğrencileri bu konu da neler yapabileceklerini göstermiş olacaklardır. Öğrenciler okullarında öğrenmiş oldukları teorik bilgileri pratik hayatta kullanma fırsatı bulacaklardır."dedi.

Proje tanıtım sonrasında görüşlerini açıklayan Vali Memduh Oğuz da her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Oğuz, "İhtiyacınız olan tanıtım kaynağını hayırseverlerden karşılayabiliriz. Bir sponsor aracılığıyla karşılayabiliriz. Yer olarak güzel tespit yaptınız, benim de düşüncem huzurevi yanındaki arsaydı. Oraya yoğunlaşalım." diye konuştu. Oğuz, engelliler için yapılacak olan yaşam merkezi ve kafe projesinin Isparta’da hayata geçirilerek, Türkiye’ye örnek olmasını temenni etti.

Yaşam Merkezi Projesi‘nin tanıtımına Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, SDÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Zafer Çağlar, Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak, SDÜ İnşaat Kulübü Başkanı Osman Pınar ve gönüllü akademisyenler katıldı.