Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Filistin Heyetiyle Görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır‘daki temasları kapsamında Filistinli bir heyetle görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Mısır‘daki temaslarını Amr Musa ile görüşmesi sonrasında düzenlediği basın toplantısıyla tamamlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, daha sonra Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mısırlı yetkililerle temasları hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Yeni hükümetle ikili ilişkiler bağlamında ilk temas ve bu çerçevede Başbakan İsam Şerif ile kapsamlı görüşme gerçekleştirdik ilk önce. İkili ilişkileri konuştuk, Mısır‘daki demokratik değişime Türkiye‘nin yapabileceği katkıları, ekonomik olarak

ilişkilerimizde kazanılması gereken ivmeyi ele aldık bu çerçevede. Bu bir anlamda yeni başbakanla ilk temas olmuş oldu. Ben kendisini Türkiye‘ye davet ettim ve Türkiye‘nin Mısır‘daki bu demokratik dönüşüm sürecine verdiği tam desteği bir kez daha kendilerine ifade etme imkanı buldum. Bu konudaki memnuniyetlerini ifade ettiler. İnşallah en kısa zamanda Türkiye ile Mısır‘ın ilişkilerinde bu üst düzey ziyaretler daha da artarak devam edecek. Ayrıca yine kendisiyle bölgesel konulardaki görüşlerimizi

kendisiyle paylaştım. Daha sonra Nebil El Arabi ile ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdim, daha önce teflonla görüşmüştük" diye konuştu.

Görüşmelerinde bölgedeki bütün sorunları ele aldıklarını ifade eden Bakan Davutoğlu, "Bölgedeki değişim sürecinin muhtemel etkilerini ele aldık. Gerek başbakan, gerekse dışişleri bakanıyla Libya konusunu ve sayın başbakanımızın son yaptığı açıklamadaki ana unsurlara dayalı yol haritasını ele aldık. Biz bunları kendileriyle paylaştık. Burada önemli olan Libya‘da akan kanın bir an önce durması, gerçek bir ateşkesin sağlanıp şehirlerden silahlı güçlerin çekilmesi. İnsani yardımın mutlak anlamda ulaşmasının

sağlanması ve sonrada halkın istekleri, talepleri doğrultusunda bir siyasi değişim sürecinin başlatılması. Bu ana unsurlar etrafındaki düşüncelerimizi, daha detaylandırılmış bir şekilde kendileriyle paylaştım" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi ile Filistin uzlaşısı konusunda son dönemde yapılan temasları karşılıklı olarak paylaştığını söyleyen Davutoğlu, "Çok faydalı oldu. Bu arada Filistin‘den gelen bir heyetle de bir toplantıya katıldık. Onlarla da bütün bu konuları paylaşmada fırsat oluşturdu benim için. Yine diğer Bahreyn, Yemen gibi bölge içindeki sorunları da ele alma imkanı bulduk" diye konuştu.

Türkiye‘nin yol haritası hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu, "Libya konusu önemliydi çünkü biz NATO bağlamındaki tartışmalarda da, uluslararası tartışmalarda da Arap Ligi‘nin desteği olmayan hiçbir girişimin etkin sonuç vermeyeceğine inanıyoruz. İnsani yardım konularında ne kadar çok çaba sarf ettiğimiz aşikar. Libyalı kardeşlerimiz, bizim ebediyen kardeşlerimizdir. Sivillere karşı saldırının bir an önce durması lazım" dedi.

Kaynak: İHA