Yaş Meyve Sebze İhracatında İlk Sırada Rusya Federasyonu

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yılın ilk üç ayında Mart ayında yurtdışı pazarlarda yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle ihracatta gerileme yaşanmasına rağmen, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla değer bazında yüzde 0,53 artarak 144 milyon 855 bin 976 dolar olarak gerçekleştiği kaydetti.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı Rusya Federasyonu‘nun aldığını belirterek, bunu Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna izlediğini bildirdi. Satıcı açıklamasında, “Ürün bazında yaş meyve sebze ihracatı değerlendirildiğinde ise domates 74 milyon 875 bin 76 dolar ile ilk sıradaki yerini koruyor. Domatesi sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve nar izledi. Avrupa Birliği‘nin 669/2009/EC Sayılı Komisyon Yönetmeliği çerçevesinde ülkemizden AB‘ye ihraç ettiğimiz taze biber, kabak, domates ve armut ürünleri için yüzde 10 sıklıkla analiz zorunluluğu uygulaması devam ediyor. Ancak, 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren ülkemiz menşeli biber, kabak ve domates ürünleri AB‘ye giriş noktalarında Methomyl ve Oxamyl aktif maddelerinin yanı sıra Carbendazim, Clofentezine, Diafenthiuron, Dimethoate, Formetanate, Malathion, Procymidone, Tetradifon, Thiophanate-methyl aktif maddeleri bakımından da analize tabi tutulacak” ifadelerine yer verdi.

Sektör için oldukça kritik bir dönem olan bu dönemde ihracatta sıkıntı yaşanmaması için üreticilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Satıcı, üretimde ruhsatsız ilaçları kullanılmamasını ve zirai ilaçların bekleme sürelerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA