Fildişi‘nde Ouattara Yanlıları İlerliyor, Gbagbo‘nun Etrafındaki Çember Daraldı

Fildişi Sahilleri’nde 5 ay önce gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini galibi Alassane Ouattara yanlıları ile görevi devretmek istemeyen Devlet Başkanı Laurent Gbagbo arasında çatışmalar giderek şiddetleniyor.

Fildişi Sahilleri’nde 5 ay önce gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini galibi Alassane Ouattara yanlıları ile görevi devretmek istemeyen Devlet Başkanı Laurent Gbagbo arasında çatışmalar giderek şiddetleniyor. Kasım ayından beri kendilerine karşı gerçekleştirilen şiddet eylemlerinin ardından atağa geçen Ouattara yanlıları, Gbagbo’nun etrafındaki çemberi daraltıyor. Ülkenin ekonomik başkenti Abidjan’a giren isyancıların yavaş yavaş kentte kontrolü ele geçirdiği bildiriliyor.

    Dün BM Barış gücü askerlerinin Abidjan limanı ve uluslararası havaalanın kontrolünü ele geçirdiklerini açıklayan Oauttara, yeni bir emre kadar ülkenin bütün sınır kapılarını kapattıklarını duyurdu.

    Ülkenin Genelkurmay Başkanı Philippe Mangou, Güney Afrika elçiliğinden sığınma talep ederken, birçok general, Alassane Ouattare saflarına katıldı. Bir otelde, BM korumasında kalan Ouattara’nın etrafındaki çemberin de kaldırıldığı açıklanırken, uluslararası camia bir kez daha Laurent Gbagbo’ya ‘koltuğu bırak’ çağrısında bulundu. Ayrıca Ouattara yanlısı isyancıların, devlet televizyonu RTI’yı ele geçirdiği açıklandı.

    2010 Kasım ayından beri devam eden siyasi krizin ne zaman ve nasıl biteceği merak edilirken, yaşanan krizde 500’e yakın insan hayatını kaybetti. Yüz binlercesi de göç etmek zorunda kaldı. Öte yandan dün akşam saatlerinde Alassane Ouattara, Pazar gününe kadar geçerli olmak üzere saat 21’den sabah 6’ya kadar tek taraflı ateşkes ilan etti.