Kaddafi, Hangi Afrika Ülkesine Sığınabilir?

Analistler, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ülkesini terk etmesi durumunda Güney Afrika’ya sığınabileceği yorumunu yapıyorlar.

Analistler, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ülkesini terk etmesi durumunda Güney Afrika’ya sığınabileceği yorumunu yapıyorlar. Yıllardır Afrika Birliği ülkelerinin birlik ve beraberliği için mücadele eden Kaddafi’ye “rahatsız edici davranışlarından” dolayı ülkelerinin imajını düşünerek birçok Afrika ülkesinin kapısını açmayacağı; ancak Madagaskar’dan Haiti’ye kadar sürgündeki birçok liderine ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın, ırkçılık döneminde yardımlarını esirgemeyen Libya liderine vefa göstereceğinden bahsediliyor.

    Geçen hafta Güney Afrika yerel medyası, Afrika‘nın ticaret ve finans merkezi Sandton ve Cape Town‘da Kaddafi‘ye ait olan Libya firmalarının dev otel yatırımlarına yer vermişti.

    Güney Afrikalı uzmanlar, Nobel Barış Ödüllü efsane lider Nelson Mandela’nın beyazların ırkçı rejiminde 27 yıl yattığı hapisten kurtulduktan sonra, kendisine zor günlerinde destek veren Kaddafi’ye teşekkür için Libya ziyaretini örnek göstererek, siyahi liderlerin bunun karşılığını vereceğini söylüyorlar.

    Öte yandan Kaddafi, “Afrika Birleşik Devletleri- United States of Africa” fikrinden dolayı Güney Afrika eski devlet başkanı Thabo Mbeki ile anlaşmazlığa düşerken, yeni başkan Jacop Zuma ile ilişkileri tekrar geliştirmişti.

    İsminin açıklanmasını istemeyen Afrikalı bir uzman, “Kaddafi’yle tarihimiz, nostaljilerimiz, Afrika Ulusal Kongresi’ne (ANC) yaptığı maddi yardımlar, Jacop Zuma ile defalarca görüşmesi… Libya lideri Güney Afrika’ya gelebilir.” dedi.

    Öte yandan bazı uzmanlar da, Kaddafi’nin Sierra Lone ve Liberya’da isyancıları desteklemesi ve Sahraaltı Afrikalılara Libya’daki kötü muameleleri gibi Kaddafi’nin kafalardaki olumsuz imajına da işaret ederek Libya liderinin kabul edilmeyeceğini söylüyorlar.

    Libya’nın komşusu Çad ve Nijer’in, "iç karışıklıklara neden olacağı ve Fransa’nın tepkisinden çekinerek ev sahipliği yapmaktan çekineceği" söyleniyor.

    Afrika güvenlik analisti Peter Pham, “Muammer Kaddafi’nin herhangi bir Afrika ülkesine sığınabileceğinden kuşkum var. Kaddafi uzun ve kısa vadede her şeyi planlayacaktır. Şu durumda güvenli bir ülke yok gibi.” şeklinde yorum yaptı.

    Muammer Kaddafi’nin Güney Afrika’nın yanında Eritre ve Zimbabwe’ye de sığınabileceği söylentiler arasında.

    Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afewerki, Afrika boynuzu dışında pek de arkadaş sahibi değilken, 2009’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde birliğin Eritre’ye uygulanacak ambargo kararına karşı çıkan tek ülke olan Libya’yı düzenli olarak ziyaret ediyordu.

    Isaias, ülkesinin Libya ile olan ilişkilerini “özel ve tarihsel” olarak tanımlarken, geçen yıl Libyalı gazetecilerin Asmara ziyaretindeki konuşmasında, “Kaddafi ile bölgesel ve uluslararası konularda benzer görüşlere sahibiz.” demişti.

    Uzmanlar, Isaias’ın görevde kaldığı sürece Eritre’de Kaddafi’nin uluslararası yargılamalardan güvende olacağını söylüyorlar.

    Etiyopya’nın eski diktatörlerinden Mengistu Haile Mariam’ı Zimbabwe’de 20 yıldır barındıran Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin de Kaddafi’nin eskimez dostlarından olduğu biliniyor. Mugabe‘de Kaddafi gibi onlarca yıldır iktidar koltuğunda.

    Bazı analistler de Kaddafi’nin Ekvator Ginesi veya Komor Adaları’nda hayatının geri kalan kısmını geçirebileceğini ifade ediyorlar.