Halonen: Ab‘deki Engeller Türkiye‘nin Büyüklüğünden Kaynaklanıyor

Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Türkiye‘nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde takıldığı engellerin ülkenin büyüklüğünden kaynaklandığını söyledi. Halonen, iki ülke arasında eğitimde işbirliği yaşanabileceğini ifade etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Türkiye‘nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde takıldığı engellerin ülkenin büyüklüğünden kaynaklandığını söyledi. Halonen, iki ülke arasında eğitimde işbirliği yaşanabileceğini ifade etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, eşi Pentti Arajarvi ve Finlandiya‘nın Ankara Büylükelçisi Kirsti Eskelinen ile Şanlıurfa‘ya geldi. Böylece, Şanlıurfa‘ya yurt dışından, cumhurbaşkanlığı düzeyinde 18 yıldan sonra ilk defa bir devlet başkanı geldi.

Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Şanlıurfa Valiliği ve Belediyeyi ziyaretten sonra dünyaca ünlü Balıklıgöl‘ü gezdi. Daha sonra Harran Üniversitesi‘nde katıldığı bir programda konuşan Halonen, iki ülke arasında eğitimde işbirliğinin yaşanabileceğine dikkat çekti. Halonen, Türkiye‘nin Avrupa Birliği sürecinde takıldığı engelleri ülkenin büyüklüğüne bağladı. Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, şöyle dedi:

"AB sürecinde küçük bir ülke sözkonusu olduğunda, noktası virgülüne kadar her şeyin yerinde olması o kadar önemli olmayabilir. Ancak büyük bir ülkeden söz edildiğinde bu durum biraz farklıdır. Ancak Türkiye‘nin istenilirlik oranı da oldukça yüksek. Çünkü Türkiye‘nin Avrupa Birliği‘ne girmesi her iki taraf için de büyük kazanımlar sağlayacaktır."

Türkiye‘nin, istenen kıstasları yerine getirmesi durumunda çok büyük ve istenen bir ülke konumunda olacağını ifade eden Halonen, Türkiye Finlandiya ilişkileri için ise şöyle konuştu: "Biraz böyle titiz bir gelin annesi gibiyim. Daha düğün tarihi belli olmadı, zamanı belli değil, ancak siz iyi bir güvey adayısınız, damat adayısınız."

Ayrıca, Orta Doğu ülkeleri ve Türkiye‘deki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayan Tarja Halonen, Birleşmiş Milletler‘in Libya ile ilgili kararından da memnun olduklarını kaydetti.

Tarja Halonen, konuşmasından sonra Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu‘dan, ziyaret anısına hediye aldı ve üniversitenin şeref defterini imzaladı. Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, üniversite programından sonra ilden ayrıldı.