Saski‘den Panel

SASKİ tarafından düzenlenen panelde konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, " Büyükşehir Belediyesi olarak, hemşerilerimiz için sürdürülebilir, dengeli ve kaliteli su sağlamaya çalışıyoruz.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından 22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle düzenlenen ‘Su, Çevre ve Yaşam; Riskler ve Çözümler‘ başlıklı panel önceki akşam AKM Tiyatro Salonu‘nda gerçekleştirdi. Panel öncesinde gerçekleştirilen ‘Sakarya‘da Su ve Su Yapıları‘ konulu fotoğraf sergisinin açılışı da gerçekleştirildi. Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Emniyet Müdürü Ali Bilkay, kaymakamlar, belediye başkanları, akademisyenler ve çok sayıda davetlinin katıldığı fotoğraf sergisine ve panele ilgi bir hayli büyük oldu. Fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğraf büyük beğeni toplarken, panelde de su hakkında önemli bilgiler verildi.

Panelin açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu yaptı. Özellikle mevcut su kaynaklarını koruduklarını söyleyen Başkan Zeki Toçoğlu, "Bilindiği gibi su, canlı hayatın kaynağı olmakla kalmamış, yüzyıllardır medeniyetlere de kaynaklık etmiştir. Nitekim uygarlıklar su kenarlarında ortaya çıkmış ve büyük medeniyetlere dönüşmüştür. Suyla birlikte gelişen medeniyetler ilerledikçe, suyun kullanım miktarı ve kullanım alanı da artmıştır. Günümüzde su; içme, kullanma ve sulamanın dışında, enerji üretiminden ekonomik kalkınmaya kadar, hemen her alanda vazgeçilmez stratejik kaynak haline gelmiştir. Ayrıca su potansiyelinin doğru kullanımı ile ülkelerin gelişmişliği arasında doğrusal bir ilişki vardır. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler; hemşerilerimiz için sürdürülebilir, dengeli ve kaliteli su sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle ekosistemlerin korunması konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Mevcut su kaynaklarımızın korunmasına dayalı politikalara ağırlık veriyoruz" dedi.

Su yönetimi konusunda çağdaş uygulamaları ve teknikleri yakından takip ettiklerini kaydeden Başkan Toçoğlu, "Sorunlara bütüncül yaklaşıyoruz ve kalıcı çözümler üretiyoruz. En önemlisi de Sakarya‘mızın su sorununu kalıcı olarak çözmek için, uzun vadeli projeleri hayata geçiriyoruz. Bunları yaparken, katılımcı yönetim anlayışımızın bir sonucu olarak, su yönetimi konusunda, sivil toplum kuruluşlarının, hemşerilerimizin ve değerli bilim adamlarımızın görüşlerine değer veriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Su Günü münasebetiyle düzenlediğimiz ‘Su, Çevre ve Yaşam; Riskler ve Çözümler‘ konulu panelimizin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Başkan Toçoğlu‘nun açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Gerçekleştirilen panele, konuşmacı olarak SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Kaptan, Prof. Dr. Meriç Albay, SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek katıldı. Panelde ilk konuşmayı yapan Rüstem Keleş,"Şehirleri yöneten su otoritelerine çok önemli görevler düşmektedir. Çünkü dünya nüfusunun 3‘te biri sağlıklı su sorunu çekmektedir. Dünyada savaşlardan daha çok ölüm hadisesi su kaynaklı sorunlardan dolayı yaşanmaktadır. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak bu konunun önemini bilmekte ve buna göre projeler üretmekteyiz. SASKİ olarak yatırımlarımızı bu anlayış ile 50 yıllık perspektiflere göre şekillendirmekteyiz" dedi.

Rüstem Keleş‘in ardından konuşan İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Kaptan ise, su yatırımlarına ilişkin önemli bilgiler verdi. Kaptan ayrıca suyun estetik ve sanatsal yönünün gösterilmesini sağladığı için SASKİ Genel fotoğraf yarışmasını düzenlediği için teşekkür etti.

Kaptan‘ın ardından konuşan Prof. Dr. Meriç Albay, "Tatlı su kaynakları dünyadaki su potansiyelinin ancak yüzde birini oluşturmakta. Bu miktarda oldukça kötü bir rakamdır. Suyun dağılımında da bir adaletsizlik söz konusu. Asya ve güney Amerika bölgesi su konusunda durumu iyi olan bölgeler. Ancak dünyadaki diğer bölgelerde su konusunda ciddi sıkıntılar var. Büyük kentlerde su ihtiyacı giderek de artmakta. 20 yıl içinde gelişmekte olan ülkelerin su ihtiyacı yüzde 17 oranında artmaktadır. Bu sıkıntıların üstüne bir de kirlilik sorunu yaşanmakta. Sakarya‘da ise durum daha farklı. Sakarya‘nın en önemli içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü‘nde ise 2007 yılından bu yana kirlilik giderek azalmakta. Sapanca Gölü‘nde yaptığımız çalışmalarda gölün kalitesinin arttığını ve herhangi bir ağır metal sorunun olmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim" dedi.

Meriç Albay‘ın ardından konuşan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek ise, "Dünyanın 3‘te 2‘si sudan oluşuyor. İlginç bir tevafuktur ki insan bedenin de 3‘te 2‘si sudan oluşuyor. Suyun insan bedenine çok büyük faydaları var. Günde en az beş bardak su içmeliyiz" dedi.

Sakarya‘nın içme suyu konusunda da kısa bir değerlendirme yapan Osman Nuri Dilek, "Sakarya olarak gerçekten kaliteli içme suyumuz var. Sakarya‘ya ilk geldiğimde hazır su kullanıyordum. Daha sonra SASKİ Genel Müdürümüzden içme suyu değerlerini talep ettim. Sağ olsun kendisi de gönderdi. Şimdi evimde çeşmeden akan suyu içiyorum ve kesinlikle başka su kullanmıyorum. Gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki içme suyumuz tertemiz" diye konuştu. Panel, panelistlere plaket takdiminin ve ardından da fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Yarışmada dereceye girenlerin isimleri ise şöyle,

Birincilik Ödülü: Gökhan Alpdoğan

İkincilik Ödülü: Ahmet Şahin

Üçüncülük Ödülü: Gökhan Alpdoğan

Mansiyon Ödülleri: Nevzat Yıldırım, Esaf Veli Kahramansoy, Arzu İbranoğlu

Sergilemeler: Gökhan Alpdoğan, İhsan Korkut, Özgür Çoşkun, Sedat Kulaç, Gizem Kırçiçek, Hadi Arslan, Bülent İzci, İsmail Melih Saka, İsa Cida, Ahmet Şahin, Arda Adnan Kalkan, Erdal Koçdemir, Oğuzhan Edman, Emrah Gültekin, Tolga Kolçak, Burhan Pehlivan, Hasan Zer, Esaf Veli Kahramansoy, Mustafa Gezer, Ahmet Tarımcı, Çetin Korkmaz, Akay Gülmersin, Şule Çakar, Arzu İbranoğlu, Murat İbranoğlu, Tuğba Tünay, Hakan Kalmış, İsmail Okur, İlhan Bayrak.

Kaynak: İHA