Almanya Ankara Büyükelçisi Cuntz: Libya‘Daki Saldırılar En Kısa Zamanda Sona Ermeli

Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Libya‘da düzenlenen saldırıların en kısa zamanda sona ermesini arzuladıklarını kaydetti.

Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Libya‘da düzenlenen saldırıların en kısa zamanda sona ermesini arzuladıklarını kaydetti.

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Samsun‘a gelen Almanya‘nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Vali Hüseyin Aksoy‘u ziyaretinde, gazetecilerin Libya konusundaki sorularını cevaplandırdı. Libya‘daki olaylardan dolayı endişeli olduklarını ifade eden Büyükelçi Cuntz, "Elbette şu anki somut gelişmeler açısından açıklama yapmam mümkün değil ama endişeli olduğumuzu söyleyebilirim. Kaddafi‘nin kendi halkına saldırması son derece üzücü bir gelişmeydi. Bu saldırının kısa zamanda sona ermesini arzu ediyoruz. Türkiye ile Almanya müttefik olarak aynı beklentileri ve üzüntüyü paylaşıyor. Kaddafinin kendi halkına saldırmasını ve savaş açmasını sona erdirmesini bekliyoruz." dedi.



Türkiye ile Almanya arasında önemli ekonomik ilişkiler bulunduğunun altını çizen Eckart Cuntz, Almanya‘nın Türkiye‘nin en önemli ekonomik partneri olduğunu yineledi. 26 milyar avroluk ithalat-ihracat hacminin yanı sıra her yıl 4.5 milyon Alman turistin Türkiye‘ye geldiğini vurgulayan Cuntz, "Samsun‘un da Almanya ile ithalat ihracat ilişkilerinin epey gelişmiş olduğunu gördüm. Bu konuda daha da fazlasını yapabilir, geliştirebiliriz. Türkiye, sanayileşme sürecinde bir ülke olarak enerji ihtiyacı gittikçe artıyor. Bildiğim kadarıyla yılda yüzde 8 oranında bir artış var. Samsun enerji açısından kilit bir nokta. Geçen sene Almanya Cumhurbaşkanı, Türk-Alman Enerji Forumu düzenlenmesini kararlaştırmıştı. Umuyorum ki en kısa zamanda forum gerçekleştirilecek." şeklinde konuştu.

Vali Hüseyin Aksoy ise Samsun‘un, en büyük ihracatını Almanya‘ya gerçekleştirdiğini hatırlattı. Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin iyi durumda olduğunu ifade eden Aksoy, şöyle devam etti: "Samsun ile Almanya‘nın kentleri arasında ilişkinin daha üst noktaya taşınması için ticaret ve sanayi odamızla iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek etkinliği önemli olarak değerlendiriyorum. Samsun‘dan Almanya‘ya yapılan ihracat yaklaşık 56 milyon dolara ulaştı. İthalat ise 52 milyon dolar. İhracatın büyük kısmı Almanya‘ya yapılıyor. Bu anlamda ticari ilişkiler bakımından Almanya önemli ülkelerden birisi. Umuyorum ki bu toplantı ve etkinlikte ikili ilişkilerin en üst noktaya ulaşmasına katkı sağlayacaktır."