Lübnan‘da Mezhebe Dayalı Rejim Karşıtı Gösteri

Lübnan‘ın başkenti Beyrut‘ta binlerce kişi, mezhebe dayalı rejim karşıtı protesto gösterisi düzenledi.

Sanayeh meydanında toplanan binlerce protestocu Lübnan‘daki mezhebe dayalı rejimi protesto etmek için İçişleri Bakanlık binasına doğru yürüdü. Dev pankartların açıldığı protestoda "Dini rejimin düşmesini istiyoruz" sloganları atıldı. Protesto gösterisi, geçtiğimiz haftalarda da benzer yürüyüşler düzenleyen sivil toplum örgütleri tarafından organize edildi. Tunus ve Mısır‘daki gösterilerden etkilenildiğini vurgulayan Lübnanlı protestocular, sosyal paylaşım ağı Facebook üzerinden örgütlenerek hükümetin

mezhebe dayalı rejim yapısını değiştirmek istediklerini belirtti.

Mona Haydar isimli kadın protestocu, "Mezhebe dayalı rejimin devrilmesi için protesto gösterisinde bulunuyoruz. Bunu yapabileceğimize inanıyoruz ve bunun için en doğru zamanın şimdi olduğunu düşünüyoruz. Bu çok farklı kesimlerin, dini grupların talebidir. Çünkü bu rejim sadece liderlere hizmet ediyor, halka değil" dedi.

Öte yandan Lübnan‘daki hükümet sisteminin, 1943 yılında Fransa‘dan bağımsızlığın kazanılmasından sonra mezhepler arası güç paylaşımı ile şekillenmişti. 18 dini mezhep arasında dengeyi sağlamak için cumhurbaşkanı Maruni Hıristiyan, başbakan Sünni Müslüman ve parlamento başkanının ise Şii Müslüman olması öngörülüyordu.

Kaynak: İHA