Hat Sanatı Kurşunlu Külliyesi‘nde Yaşatılıyor

Geleneksel İslam sanatlarından biri olan hat sanatımız, Eskişehir‘in tarih kokan Odunpazarı ilçesinde bulunan Kurşunlu Külliyesi‘ndeki El Sanatları Çarşısı‘nda yaşatılmaya devam ediyor.

Hat Sanatı Kurşunlu Külliyesi‘nde Yaşatılıyor
Kanuni zamanında yapılan ve Mevlevi dergahı olarak kullanılan Kurşunlu Külliyesi, şimdilerde El Sanatları Çarşısı olarak hizmet veriyor. Yapıldığı dönemde Mevlevi öğrenciler tarafından kullanılan dergah odaları, Odun Pazarı Belediyesi tarafından birer sanat odasına dönüştürüldü. Lületaşı, ebru, tezhip odalarının bulunduğu çarşıda bir de hat odası mevcut. Hat odasının duvarları çok güzel hat levhalarıyla tezyin edilirken, ziyaretçileri büyülüyor.

Çarşıda hattatlar ve bu sanata alaka duyanlar faaliyet gösteriyor. Emekli imam Halil Karaca, "5 senedir İstanbul‘dan Eskişehir‘e hat dersi vermeye gelen hattat Mahmut Şahin‘den ders alıyorum. Yaklaşık 1 senedir burada, hat odasında gelen ziyaretçilere hat sanatını tanıtıyorum. Bunun yanında bazen ev maketleri, bazen de naht (ahşap oyma sanatı)yapıyorum" dedi.

Hat sanatının yeterince tanıtılmadığını, hem gençlerin, hem de çarşıyı gezmeye gelen ziyaretçilerin hat sanatına ilgisiz kaldıklarını belirten Halil Karaca, "Hat sanatını öğrenmek hakikaten zor. Çok sabır, çok azim gerektiren bir sanat. Yıllarca eğitim almak gerekiyor. Öğrenmek yetmiyor, aynı zamanda ihtisas yapmak lazım. Bıkmadan ,usanmadan yazmak, çok yazmak gerekiyor. İyi bir eser vermek için günlerce, haftalarca sabırla, azimle çalışmak şart. Eğer biz bu sanatın yaşamasını, kaybolmamasını istiyorsak , hat sanatını gençlerimize sevdirmeliyiz" diye konuştu.

Karaca, her hafta pazar günleri Birlik Vakfı bünyesinde hattat Mahmut Şahin‘in verdiği hat kursuna devam ettiğini, çalışmalarını Odunpazar Kurşunlu Külliyesi‘nde sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA