Mustafa Armağan: Akif’İ Hayal Kırıklığına Uğratmayacağız

Araştırmacı yazar Mustafa Armağan, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un ‘’Asım’’ adlı eserinde geleceğin nesline işaret ettiğini ve o neslin bugün onun gösterdiği hedeflere büyük ölçüde ulaştığını söyledi.

Araştırmacı yazar Mustafa Armağan, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un ‘’Asım’’ adlı eserinde geleceğin nesline işaret ettiğini ve o neslin bugün onun gösterdiği hedeflere büyük ölçüde ulaştığını söyledi.

Adana Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin Seyhan Kültür Merkezi’nde düzenlediği ‘’Asım’ın Nesli ve Çanakkale’’ konulu programda konuşan Mustafa Armağan, ‘’Asım, Mehmet Akif’in sanatının zirvesindeki bir eser, aruzla yazılmış bir roman. Bu romanda Akif, alternatif bir kalkınma ve eğitim modeli çizmekte.’’ dedi. Söz konusu eserde Akif’in, Asım ile özdeşleştirdiği yeni nesle başta eğitim olmak üzere bazı görevler yüklediğini ifade eden Armağan, ‘’O, Asım’ın yaşıtları gibi köşe kapmaca değil, kıta kapmaca oyunu oynamasını ümit ediyordu. Ve bugün o nesil, her kıtada varlığını hissettiriyor. Bu millet, Mehmet Akif’i hayal kırıklığına uğratmayacaktır.’’ İfadesini kullandı.

Cumhuriyeti doğurmuş bir baba olan Osmanlı’nın ölmeden mezara konulduğunu ifade eden Armağan, ‘’Biz onunla baba-oğul gibi vedalaşamadık. Baba-oğul gibi helalleşemedik. Osmanlı’nın ruhu huzursuz.’’ değerlendirmesini yaptı.

‘’Gerçekler zafere gölge düşürmez’’

Konuşmasında Çanakkale Zaferi’ne de değinen Mustafa Armağan, şunları anlattı: ‘’Çanakkale uzun süre anlatılmadı. Çanakkale’nin canlı şahitleri, içlerindeki yangını tam anlamıyla yansıtamayacaklarını düşünerek hep sustular. Zira orada tasavvur edilemeyecek olaylar yaşandı. Çanakkale hakkında bilgi vermek yerine duygu sömürüsü yapıldı. Oysa gerçekler, zafere gölge düşürmez. Zafer günü olan 18 Mart’ta müstahkem komutan Enver Paşa’yı neden bilmiyoruz? Esat Paşalar, Cafer Tayyar Paşalar neden anlatılmıyor? Tarih neden susturuluyor?’’ ifadelerini kullandı.

Adanalıların yoğun ilgi gösterdiği programa protokol mensupları katıldı. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Muharrem Gelen, İl Milli Eğitim Şube müdürleri Zühtü Ovalı ve Üzeyir Özdoğan ile okul idarecileri ve çok sayıda eğitimcinin katıldığı programda bir konuşma yapan Adana Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Tahsin Uysal, derneğin eğitim, kültür, sosyal ve yardım faaliyetlerinin süreceğini ifade ederek eğitimcileri derneğin fahri üyeliğine davet etti. Programda ayrıca lise öğrencisi Halime Bato, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri’ne ithaf ettiği şiirini okudu.