Plastik Çin Oyuncakları Yerine, Türk Ekolojik Oyuncakları Geliyor

Zararlı olduğu tespit edilen ucuz Çin malı oyuncaklar yerine ekolojik Türk çocuk oyuncakları geliyor. Ardahan’da 4 ay önce açılan kursla çocuklar için ekolojik oyuncak üretimi yapılacak.

Zararlı olduğu tespit edilen ucuz Çin malı oyuncaklar yerine ekolojik Türk çocuk oyuncakları geliyor. Ardahan’da 4 ay önce açılan kursla çocuklar için ekolojik oyuncak üretimi yapılacak.

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli projeyle meslek eğitimi kursu açıldı. Kursa devam eden İş-Kur’a kayıtlı 18 yaş üzeri işsiz 25 bayana ekolojik oyuncak üretebilmesini sağlayacak mesleki yeterlilik, girişimcilik ruhu ve pazarlama bilgisi kazandırılacak. 8 ay sürecek kursta çalışan 25 bayanın günlük 15 TL ücreti yanında yol ve iaşe giderleri ile iş kazası sigortası da karşılanıyor. Eğitimler sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.

Kurs sonunda kursiyerler arasından seçme yapılarak bir atölye kurulacak, daha sonra da oyuncak ve eğitim malzemesi üretimi yapılacak. Üretilen ürünler ise öncelikle il içinde, daha sonra ülke içinde bir pazar ağı oluşturularak, ihtiyaç sahibi kitlelere ulaştırılacak.

Proje ile ilde yaşayan kadınların mesleki eğitim yoluyla istihdam edildiğini anlatan Proje Koordinatörü Candar Yılmaz, eğitim sonunda tam yetiştirilmiş kursiyerler seçilerek, bir atölye kurulacağını, oyuncak ve eğitim malzemesi üretileceğini ifade etti. Plastik olan ve özellikle Çin’den üretilen oyuncakların yerine ekolojik oyuncakların geleceğini anlatan Yılmaz, çocuklara zararlı olan plastik maddelerin yerine insanların bu ürünleri tercih edeceğini kaydetti. Çocuk oyuncak payının yurt içinde ve dışında milyar dolarları bulan büyük bir pazar olduğuna dikkat çeken Yılmaz, önce kendi illerinde, özellikle okullarda pazarlamasını yapacaklarını, daha sonra ülke genelinde bir pazar ağı oluşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Yılmaz, bu şekilde, birçok işsiz kadının da hem iş sahibi olacağını hem de geçimini sağlayacağını dile getirdi.

Kursiyerler ise hem para kazandıklarını, hem de el becerilerini geliştirdiklerini belirterek, kurs sonunda oyuncak üretim atölyesi açarak ekolojik oyuncakları yaygınlaştırmak istiyor.