İstiklal Marşı‘nın Kabulünün 90. Yılı Kutlamaları

Afyonkarahisar‘ın Sinanpaşa İlçesi‘nde İstiklal Marşı‘nın kabulünün 90. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy‘u anma etkinlikleri düzenlendi.

Sinanpaşa Belediyesi İrem Düğün Salonu‘nda icra edilen programın açış konuşmasını yapan Çiğiltepe Çok Programlı Lisesi Müdürü Haydar Bayram, dünyada hiçbir milletin Türk milleti kadar şanlı bir maziye salip olmadığını ifade etti. Bayram, bu şan, şeref ve başarının çoğu zaman toplumu coşturan, onların ruhlarını alevlendiren şairlere ait olduğunu söyledi. Bayram, "Akif; yeniliğe, değişime, gelişime açıktır ama Tanzimat ile birlikte başlayan batıya yönelik özentilere, düşüncelere, taklitlere yüksek sesle itiraz eder. Akif, hak ve vefa anlayışımızın da sadece yaşayanlara karşı değil, aynı zamanda tarihimize, bizlere ufuk açan bütün değerlerimize karşı olmasını ister ve bekler. Akif cesurdur, mücadelecidir, inançlıdır; hiçbir şartta ve zorlukta umudunu, inancını ve sabrını kaybetmez. İstiklal Marşı şiirine ‘Korkma‘ kelimesiyle başlamasının anlamı duygu ve düşüncelerimizde şunları çağrıştırır: Kendine güveni kaybetmeyeceksin, yılgınlığa ve mutsuzluğa asla düşmeyeceksin, sonuna kadar mücadeleyi bırakmayacaksın. Onun için vatan bir yardır; yarın varlığını kalbinin en güzel köşesine koyar ve o yar canına can katar. Vatan gençleri de onu kalbinde taşıyacaktır" dedi.

Bayram‘ın konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy‘un hayatı, anekdotları anlatılarak şiirlerle anıldı. İlçede düzenlenen İstiklal Marşı‘nı güzel okuma yarışmasında birinci olan Akören İlköğretim Okulu öğrencisi Hanife Sevimgin şiiri bir kez daha okurken salonda duygulu anlar yaşandı..

Programın sonunda İstiklal Marşını güzel okuma ve kompozisyon yarışmalarında dereceye gidenlerin ödülleri Sinanpaşa Kaymakamı Ali Güldoğan, Jandarma Üsteğmen Mehmet Demir ve Sinanpaşa Belediye Başkanı Nuri Köse tarafından verildi.

Kaynak: İHA