Vergi Borcuna Sadık Mükellefler Mükafatlandırılmalı

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, vergi borcuna sadık olan mükellefin mükafatlandırılması gerektiğini belirterek, "Vergi sistemi kazanca yönelik olmalı. Üretim ve istihdamı teşvik etmelidir" dedi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi affının borcunu düzenli ödeyen mükellefleri olumsuz yönde etkilediğini söyleyen GESİAD Başkanı Özgün, herkesin mali gücüne göre vergi yükümlülüğünü yerine getirmesinin anayasanın 73. maddesinde yer aldığını hatırlattı. Türkiye‘de kişi veya kurumların gelirleriyle doğru orantılı bir vergi sistemi olmadığını iddia eden Özgün, "Her an yeni bir vergi sistemi çıkabilir. Yakalanan ise sobelenir. Gariban, dar gelirli, kazanan, kazanmayan kim olursa olsun bol miktarda vergi ödemek zorundadır. Çünkü kamu giderlerinin açığı çok büyüktür. Bu önemli bir meseledir. Ülkemiz vergiden bile vergi alan sisteme sahip. Gelirlerin 3‘te 2‘si dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Vatandaşın etinden, sütünden, ilacından doktoruna kadar tüm giderlerinden vergi alınıyor. 28 Avrupa ülkesinde benzin fiyatları en pahalı olan Türkiye‘dir. Akaryakıta ödenen her 100 TL‘nin 65 TL‘si ÖTV ve KDV‘dir. 4 liradan satılan benzinin vergisiz fiyatı 1,35 TL‘dir. Yani 2,65 vergi alınmaktadır. Bu da yüzde 200 oranında vergiye tekabül eder. Dünyada böyle bir sistem yok. Bu durum vergi sistemindeki aksaklığı ifade ediyor" diye konuştu.

"VERGİLENDİRME KAZANÇ ODAKLI OLMALI"

Vergi sisteminin acilen düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Özgün, GESİAD olarak 2011 yılı genel seçimleri öncesinde bütün siyasi partilerin programında mutlaka bu meselenin yer almasını istedi. Özgün, "Bize göre doğru vergi reformu bütün bu sıkıntıları ortadan kaldırır. Yeter ki bu ülkenin insanları için talep edilsin. Öncelikle parça parça değil, topyekun yeni bir vergi sistemi oluşturulmalı. Mevzuat ve kanunlar arasında bütünlük sağlanmalı. Kolay vergi toplama metotları yerine, adil vergi toplama metotları bulunmalı. Yeni vergi sistemi kazanca yönelik olmalı. Dolaylı vergilerin oranının yüzde 70‘lere çıktığı bir ülkede vergi adaletinden söz edilemez" şeklinde konuştu.

Özgün, malını mülkünü satarak vergi borcunu düzenli olarak ödeyen sadık mükelleflerin vergi affından zarar gördüğünü belirterek, "Vergi borcuna sadık olan mükellefler ödüllendirilmeli. Çünkü bu mükellefler malını mülkünü satarak vergisini gününde ödeyen kişilerdir. Sürekli çıkan vergi afları sadık mükellefi zor durumda bırakıyor. Vergi afları ile sorumluluk sahibi mükellefler cezalandırılmamalıdır. Sadık mükellefler için mükafat mekanizması oluşturulmalıdır. Kayıt dışı ekonomi kayda alınmalıdır. Kayıt dışı izleme mekanizmaları oluşturulmalı. Enerji fiyatları üzerindeki vergi yükü kesinlikle azaltılmalıdır. Asgari ücretteki vergi sıfırlanmalı ve ücretlerde doğru orantılı vergi sistemi oluşturulmalı. Vergi sistemimiz sosyal adaleti de tesis edebilmelidir. Yeni vergi sistemi, üretim ve istihdamı teşvik edecek tarzda oluşturulmalıdır. Özellikle temel ve zaruri ihtiyaçlardan alınan KDV sıfırlanmalı ve lüks ürün ve hizmetlerde artırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA