Sanatçılar Başbakan‘dan, hayvanlara şiddetin TCK‘ya alınmasını istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hayvansever sanatçılarla buluştu. Hayvanlara yönelik şiddetin Kabahatler Kanunu kapsamından çıkarılıp Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamına alınmasını isteyen sanatçılar, Başbakan Erdoğan’ın desteğini aldıklarını ifade ettiler. S



Sanatçılar Yonca Evcimik, Burcu Güneş, Metin Özülkü, Ajda Pekkan, Ömür Gedik, Tuna Arman ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı avukat Ahmet Kemal Şenpolat, Başbakan Erdoğan’ı, Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisi’nde ziyaret ettiler. Sanatçılar, Erdoğan’dan, hayvanlara yönelik şiddetin Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılıp TCK kapsamına alınmasını istedi.

Yaklaşık bir buçuk saat Başbakan ile görüşen sanatçılar, ofis çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ajda Pekkan, olumlu bir görüşme gerçekleştiğini ifade etti.
Başbakana hayvanların yaşam şekliyle ilgili bilgiler sunduklarını belirten Metin Özülkü, “Hayvanlarla ilgili suçların Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılıp ceza kanununda yer alması yönünde bir önerimiz oldu. Kendisi de buna çok sıcak baktı. İlk fırsatta, sanırım seçimden önceye yetişmeyecek, daha sonrası için söz aldık diyebiliriz. Detaylı bir konuşma oldu, yaklaşık bir saat sürdü. Sayın Erdoğan, ailesi içinde de hayvanı olan olduğunu söyledi.” dedi.
Başbakan‘a, kendilerini kabul ettiği için teşekkür eden Burcu Güneş ise “Ben Başbakanımızın bu kadar hayvansever olduğunu, bu kadar duyarlı olduğunu hissettim. Bir sürü şey dinle, cehaletle saptırılıyor ülkemizde. Bunları bu kadar önemsediğini fark ettim.” diye konuştu.

Taleplerine Başbakan’dan somut yanıtlar aldıklarını kaydeden Ömür Gedik de “Zaman olarak kesin bir süre veremiyorlar ama yapacakları konusunda kesin eveti duyduk. İstanbul’daki hayvan barınaklarında yaşananlardan sonra sayın Kadir Topbaş’tan da söz alındı. Hayvanlarla ilgilenen personeli eğitmek için eğitim merkezi açılıyor yakın zamanda. Buradaki personel çok daha eğitimli olacağından bu manzaralarla karşılaşmayacağız. Ayrıca, uzun bayram tatillerinde personel tatile çıkıyordu. Ek personel alınacağı söylendi. Hem Başbakan hem Kadir Topbaş’ın hayvansever olduğunu kendi gözlerimizle gördük.” ifadelerini kullandı.

HAYTAP Başkanı avukat Ahmet Kemal Şenpolat ise önerilerinin Ankara’ya gönderilmiş en masum talep olduğunu söylediklerini belirtti. Başbakan‘ın, konuya çok duyarlı yaklaştığını kaydeden Şenpolat, “Büyük olasılıkla seçimlerden önce Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılması mümkün olmayacak. Seçimlerden sonra kesinlikle söz aldık. Hayvanlara yönelik kötü muamele bundan sonra mahkemeler nezdinde yargılanacak. Yunus parklarının açılmaması konusunda Kadir Topbaş, söz verdi. İstanbul’da bir tane var. Türkiye’de başka yerlerde de var. Ruhsat işlemleri incelenecek, bundan sonra açılmaması için de söz almaya çalıştık. Buradaki en önemli talebimiz hayvanlara kötü davranan, tecavüz eden insanların idari para cezaları ödeyerek kurtulmaması, mahkemelerde yargılanması ve savcıların gerekiyorsa re‘sen soruşturma açabilmesiydi. Onların sesi olmaya çalıştık, umutluyuz.” dedi.

Önemli konulardan bir tanesinin de Türkiye’de yaygın olan hayvan dövüşleri olduğunu vurgulayan Şenpolat, şöyle devam etti: “Bir çok web sitesi var. Buralardan insanlar hayvanları dövüştürüp, üzerlerinden kumar oynuyorlar. 5651 sayılı internet yasasına bir ek madde konmasıyla ilgili bir talebimiz oldu. Sanırım bu da yapılacak değişiklikler arasında yer alacak. Hayvan dövüştürmek için internet sitelerinin bu kadar kolay açılmaması gündeme geldi. Açılan bütün sitelerin de kapatılacağını tahmin ediyoruz. Seçim dönemine girdiğimiz için kesin bir tarih verilmedi.”
Başbakan‘ın son derece insani bir biçimde, vicdan sahibi bir insan olarak en kısa sürede değişeceğinin sözünü verdiğini ifade eden Tuna Arman, “Zaten bunun hayvan sevip sevmemekle ilgisi olmadığını kaydetti.” şeklinde konuştu.

"BAŞBAKANIMI İYİ TANIMAMIŞIM"
Sanatçı Yonca Evcimik de hayvanlara şiddetin Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılıp TCK’da yer almasının birinci hedefleri olduğunu söyledi. Evcimik, “Kendi adıma konuşuyorum. Bugün ben burada Başbakanımı, aslında hiç iyi tanımadığımı öğrendim. Onun ciddi bir hayvan sever olduğunu, yakınında kediler köpeklerle yaşadığını öğrendim. Bu da bizim ayıbımız. Çok iyi tanımamamız. Bütün bu meseleleri anlatırken tabi ki bir Başbakan olarak her konuya sonuna kadar vakıf olamayabilir ama gözündeki o vicdanı ve bu işin yanında yer alacağını hissettim. Bence yolun sonuna gelinmiştir diye hissediyorum. AB konusunda da önemli bir adım. Çünkü AB’de önemli bir mesele hayvan hakları. Diyecek bir şey yok, ağlamak istiyorum.” şeklinde konuştu.