Erdoğan: "İstanbul‘a Yeni Ulaşım Sistemi Kazandıracağız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘Önümüzdeki 50 yılı hedefleyen biçimde bir ulaşım sistemini İstanbul‘a kazandırmış olacağız‘‘ dedi. 

Türkiye Taksiciler Vakfı ve İstanbul Taksiciler Odasının, Büyükşehir Belediyesi Topkapı 1453 Sosyal Tesislerinde düzenlediği toplantıya katılan Erdoğan, buradaki konuşmasına, ‘‘İstanbul‘un cefakar, vefakar taksi esnafı, hepinizi sevgiyle selamlıyorum‘‘ diyerek başladı.

Taksi esnafıyla Ankara‘da, İstanbul‘da taksi duraklarını ziyaret ederek sık sık bir araya geldiğini ve onlarla dertleştiğini, aynı şekilde üyesi oldukları esnaf örgütleri ve onların temsilcileriyle de bir araya gelerek sorunları, sıkıntıları ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, ‘‘En son Torba Yasa çalışmalarında yine Çalışma Bakanıma verdiğim talimatla yetkili arkadaşlarla bir araya gelmek suretiyle bazı adımlar atıldı‘ şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, İstanbul‘un son 100 yıl içinde, aldığı büyük göçe oranla sağlıklı bir yapılaşma, planlı bir şehirleşmeyi kendilerinin belediye başkanlığı dönemine kadar yaşamadığını, özellikle 50‘li, 60‘lı yıllarda nüfus hızla artarken uygun projeksiyonlar yapılmadığı için çarpık bir kentleşme ve yetersiz alt yapının ortaya çıktığını belirtti.

Büyükşehir belediye başkanı seçildiği 1994‘te, İstanbul‘un en büyük sorununun ulaşım olduğunu gördüğünü, bu soruna özel ağırlık verdiklerini anlatan Erdoğan, yılların birikmiş sorununu, yılların adeta bir keşmekeşe, bir kaosa dönüştürdüğü ulaşım problemini bir anda çözmenin mümkün olmadığına işaret etti.

Erdoğan, ancak kısa süre içinde yaptıkları yatırımlar, aldıkları tedbirler ve düzenlemelerle İstanbul‘un trafiğine en azından nefes aldırdıklarını dile getirerek, bu yatırımların İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde de aynı kararlılıkla devam ettiğini kaydetti.

-SON İKİ DÖNEMDE 6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM-

Bugün de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ulaşımı öncelikli alan olarak gördüğünü ve büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, sadece son iki dönemde, İstanbul‘da karayolu ulaşımında 6 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini, İstanbul genelinde 250‘ye yakın kavşak ve yol inşa ettiklerini, 410 kilometre yeni yolu İstanbul‘a kazandırdıklarını söyledi.

Erdoğan, bin 600 metre gidiş, bin 600 metre geliş olmak üzere iki tüpten oluşan Kağıthane–Piyalepaşa tünelini hizmete aldıklarını, bu tünelin İstanbul‘un ve özellikle o bölgedeki semtlerin trafiğini ciddi şekilde rahatlattığını ifade ederek, ‘‘Ben içinizde şu anda Kağıthaneli, Şişhaneli birçok arkadaşımı biliyorum‘‘ dedi.

Günde ortalama 40 bin aracın bu tünellerden geçtiğini belirten Erdoğan, bunun devamı niteliğinde olan Dolmabahçe–Bomonti tünelinin de 2 bin 360‘ar metre gidiş ve geliş tüpleri olmak üzere toplamda 4 bin 750 metre uzunluğunda olduğunu, bu tünelden de şu anda günlük ortalama 15 bin aracın geçiş yaptığını aktardı.

Kağıthane‘den Dolmabahçe‘ye yoğun saatlerde ulaşımın önceden yaklaşık 40 dakika sürdüğünü anımsatan Erdoğan, ‘‘Bu tünelin de açılmasıyla dikkat ediniz Kağıthane‘den Dolmabahçe‘ye ulaşım sadece ve sadece beş dakikacık sürüyor‘‘ diye konuştu. 

Şu anda Sarıyer–Çayırbaşı tünel inşaatının da hızlı şekilde devam ettiğini, 159 milyon TL maliyetle bu tünellerin tamamlanacağını ve İstanbul‘a 4 bin metre uzunluğunda yeni bir tüneli daha kazandırmış olacaklarını vurgulayan Erdoğan,  tünelin inşaatının yüzde 70‘inin bittiğine işaret etti.

-‘‘İSTANBUL DÜNYANIN MERKEZİ, BUNU BAŞARMAMIZ LAZIM‘‘-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde de İstanbul‘un bütün yolları ve altyapısıyla ciddi bir değişimi, dönüşümü yaşadığını, merkezi yönetim olarak devasa yatırımlarla İstanbul‘u teşvik ettiklerini kaydeden Erdoğan, ‘‘Çünkü biz diyoruz ki İstanbul dünyanın  merkezi. Bunu başarmamız lazım‘‘ diye konuştu.

Metrobüs yapıldığı zaman feryat edenler, ‘‘Bu hiçbir işe yaramaz‘‘ diyenler olduğunu anlatan Erdoğan, ‘‘Ama ‘hiç işe yaramaz‘ dedikleri metrobüste yer bulmak mümkün değil‘‘ dedi.

Bu kadar kavşak yapılmasının sebebinin otomobillerin, taksilerin çok daha rahat gidip gelebilmesi ve trafik sıkıntısını aşmak olduğunu ifade eden Erdoğan, ancak çok büyük göç alan İstanbul‘un nüfus olarak 15 milyona ulaştığına dikkati çekti.

Belediye başkanı olduğu dönemde ‘‘İstanbul‘a girişi ikamet ilmuhaberine bağlayalım‘‘ dediğini anımsatan Erdoğan, o dönemde kendisiyle dalga geçildiğini, ‘‘İstanbul‘a girişi vizeye bağlıyor‘‘ denildiğini anımsattı. 

Bunun dünyanın büyük ve modern şehirlerinde başvurulan yöntemlerden biri olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

‘‘Bu asla İstanbul‘a girişi yasaklamak değildir. Ama girene sormak lazım, ‘İstanbul‘a niye geliyorsun, burada yerin yurdun var mı, burada işin var mı, niye geliyorsun İstanbul‘a?‘ Geliyor, ondan sonra bakıyorsun bir yer buluyor, orada bir çatı kuruyor, girip yerleşiyor. Bunlar İstanbul‘da yaşamayı tabii zorlaştıran koşullar oluyor. Onun için biz belediye başkanlığımızda KİPTAŞ ile başladık. O zaman 17 bin 500 konutu belediye başkanlığım döneminde yaptırdım. Şimdi ise 500 bin konut vaat ettik. Hamdolsun 480 bin konutun inşası devam ediyor. 340 bin konutu sahiplerine teslim ettik.‘‘

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ulaşım yatırımlarını hız kesmeden sürdüreceklerini, İstanbul‘da, uluslararası bir metropole yaraşan ulaşım altyapısını tamamlayacaklarını belirterek, ‘‘Sadece bugünleri değil, önümüzdeki 50 yılı -ki bunun ilk etabı 2023‘tür- çünkü Cumhuriyet‘in 100. yıl dönümüne farklı girmeliyiz, önümüzdeki 50 yılı hedefleyen biçimde bir ulaşım sistemini İstanbul‘a kazandırmış olacağız‘‘ diye konuştu.



-"KORNALAR GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR"-

 Başbakan Erdoğan, gürültü kirliliğine ilişkin de bir küçük ricası olduğunu belirterek, ‘‘Aslında sizlere küçük gibi gelen bu meselenin birçok vatandaşımız nezdinde bir sorun olduğunu hatırlatmak isterim. Gerekli gereksiz çalınan kornalar nedeniyle İstanbul‘da ciddi bir gürültü kirliliği oluyor. Bu hususta da duyarlı davrandığınızı, daha duyarlı olacağınızı biliyorum. Ben bir kez daha, emeklerinizden, vefakar, cefakar gayretlerinizden, canhıraş ekmek mücadelenizden dolayı sizleri kutluyorum. Hepinize kazadan, arızadan, tehlikeden uzak, bol kazançlı, hayırlı kazançlı, bereketli işler diliyorum. Allah yolunuzu açık etsin‘‘ dedi.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN, NİKAH ŞAHİTLİĞİ YAPTI

Öte yandan, Erdoğan, Kasımpaşa‘daki Lemar Düğün Salonunda, Hasan ve Binnaz Yazıcı‘nın oğlu Mevlüt Yazıcı ile Şerafettin ve Fatma Sözüer‘in kızı Ayşenur Sözüer‘in düğününe katıldı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan‘ın kıydığı nikahta Başbakan Erdoğan ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, çiftin nikah şahitliğini yaptı.

Kaynak: AA