Mısırlı kadınlar o sahneye isyan etti

Mısır'da hafta sonu bir kadın protestocunun yerlerde sürüklenmesi Mısırlı kadınları ayağa kaldırdı. Tahrir Meydanı'nı dolduran 10 bin Mısırlı kadın, askeri yönetime ateş püskürdü. Eyleme erkekler de destek verdi.

Mısırlı kadınlar o sahneye isyan etti
Mısır’da geçen hafta askerler tarafından dövülen, yerlerde sürüklenen kadının görüntüsü tüm dünya basınında yer almış, Hüsnü Mübarek’i “demokrasi” söylemiyle deviren askeri yönetim büyük tepki çekmişti. Olayın ardından kimsenin cezalandırılmaması Mısırlı kadınları çileden çıkardı. Protestoların merkezi haline gelen Kahire’deki Tahrir Meydanı bu kez kadınların protesto sesleriyle yankılandı. Hemcinslerini hedef alan saldırıları kınayan pankartlar taşıyıp, sloganlar atan kadınların hedefinde, ülkeyi yöneten Yüksek Askeri Konsey vardı. Yürüyüşün başlamasından kısa bir süre sonra katılımcıların sayısı 10 bini buldu. Eylemcilerin çoğu askeri iktidarın düşmesini talep eden sloganlar attı. Gösterici bir kadın “Askerlere artık yeter diyoruz! Bu son dönemde beceriksiz olduklarını fazlasıyla gösterdiler. Sadece ülkeyi değil, aynı zamanda sokaklardaki kadınları korumaktan da aciz gönürünüyorlar” dedi.

Eyleme sadece kadın protestocular değil, onlara destek vermek için Mısırlı erkekler de katıldı. Erkekler kadınlar etrafında bir çember kurarak, ‘koruma kordonu’ oluşturdular ve “Mısırlı kadınlar kırmızı çizgidir” sloganları attılar.

‘Ülkenin şerefi lekelendi’

Öte yandan bir tepki de Washington’dan geldi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır’daki gösterilerde kadınlara yönelik şiddetin “ülkenin şerefini lekelediğini” söyledi. Clinton, Washington’da bir üniversitede yaptığı konuşmada Mısır’da özellikle kadın göstericilerin güvenlik güçleri ve aşırılıktan yana grupların hedefi olduğunu belirtti.

Askerler özür diledi

Göstericilerin Tahrir Meydanı’nı terk etmesinin ardından Askeri Konsey bir bildiri yayınlayarak ‘son halk meclisi ve bakanlar kurulu gösterilerinde meydana gelen ihlallerden ötürü Mısır’ın büyük kadınlarından özür dileriz’ ifadeleri kullanıldı. Konsey, Mısırlı kadınlara saygı gösterip kendilerini takdir ettiğini açıkladığı bildirisinde gösterilere, aktif ve pozitif bir şekilde siyasi yaşama katılım haklarını da onayladıklarını vurguladı.