Doğu Almanya, İlk Cep Telefonunu 1979'da İmal Etmiş

İki Almanya`nın birleşmesiyle tarihe karışan Demokratik Almanya Cumhuriyeti`nin (DDR) mobil iletişim teknolojisine çok erken yıllarda sahip olduğu ortaya çıktı.

DDR`nin kendi vatandaşlarının kullanmasına izin vermemekle birlikte, 1979 yılında sipariş üzerine imal ettirdiği 11 kilogram ağırlığındaki ilk “cep” telefonunu Meksika`ya sattığı belirlendi. Luckenwald`deki özel bir radyo tekniği müzesinde sergilenen DDR yapımı telefonun kullanıldığı şebekenin, o dönemde “UHF/VHF Radyo Telefon Sistemi” olarak adlandırıldığı belirtiliyor.


Özel müzesinde DDR dönemine ait beş bin teknik numuneye yer veren Bernd Schmidl, Alman haber ajansı dpa`ya yaptığı açıklamada, ne olduğunu bilmeden aldığı bu telefon için 300 D-Mark ödediğini belirtiyor. Aldığı cihazı önce Doğu Alman istihbaratı Stasi`nin dinleme cihazlarından biri zanneden Schmidl, daha sonra cihazı yapan ve şimdi 85 yaşında olan haberleşme teknolojisi mühendisi Gottfried Schuppang`a ulaştığını ve gerçeği kendisinden öğrendiğini kaydetti. Schuppang`ın ifadesine göre, otomobilinde ve yazlığında da erişilebilir olmak isteyen Meksika taşrasından bir vali için özel olarak geliştirilen mobil telefon, DDR yönetimi ile Meksika arasında varılan anlaşma sonunda üretilmiş.


70`lerin sonu ile 80`lerin başına denk gelen o dönemde DDR`nin kendisinin bile sahip olmadığı bir teknolojiyi geliştirip satarken, ABD`nin ünlü firması Motorola ve iki Avrupalı şirketin bu alanda daha kayda değer bir teknoloji geliştirememiş olması ise konuyu daha da ilginç kılıyor. Çalışmaları 18 ay süren mobil şebekenin Guerero eyaletindeki açılışını ise dönemin DDR Devlet Başkanı Erich Honecker 1981 yılında Meksika`ya giderek gerçekleştirmiş. Daha sonra Mısır`dan Yemen`e kadar başka ülkelere de bu mobil şebekeyi kuran DDR, uydu telefonlarının gündeme gelmesiyle birlikte bu dönemi kapatmış. İki Almanya`nın birleşmesiyle birlikte eski Doğu Alman teknolojisinin sadece iki yıl daha kullanıldığı ifade ediliyor. Berlin`deki Alman Teknik Müzesi Müdür Yardımcısı Joseph Hoppe ise yaptığı açıklamada, “Bu inanılmaz bir bilgi. Şimdiye kadar konu hakkında bilgim yoktu. O yıllarda Motorola`nın geliştirdiği mobil şebeke bile henüz emekleme dönemindeydi.” ifadelerini kullandı.