Agit, Kazakistan'daki Olaylar İçin Şeffaf Soruşturma İstedi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Kazakistan’ın Janaözen bölgesinde yaşanan olayların araştırılması için şeffaf bir soruşturma istedi.

AGİT dönem başkanı Litvanya`nın Dışişleri Bakanı Audronius Azubalis, Kazakistan’ın Mengistav eyaletinde bulunan Janaözen’de 16 Aralık’ta çıkan ve 11 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylardan endişe duyduklarını ve olayların aydınlatılması için Kazak yetkililerden gerekli çalışmanın şeffaf ve tarafsız bir şekilde yapılmasını istedi.

Olayların yaşanmasından ve genişlemesinden endişe duyduklarını ifade eden Azubalis, insanların gösteri yapmalarının demokratik bir hak olduğunu belirtti. Olaylarla ilgili olarak dün de Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı açıklamada Kazakistan’da yaşanan olaylardan endişe ve üzüntü duyduğunu ifade etmişti.

Kazakistan’ın bağımsızlık kutlamalarının yapıldığı 16 Aralık’ta Janaözen’de işçilerin daha fazla maaş ve daha iyi yaşam standartları elde etmek için olaylar çıkmış ve polisin müdahalesi sonucu 11 kişi ölmüş, 6’sı polis 86 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili olarak soruşturma devam ederken şimdiye kadar 70 kişi gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarabyev, olaylar üzerine Milli Güvenlik Kurulu ile yaptığı toplantı sonrası yaptığı açıklamada bölgede 5 Ocak 2012`ye kadar olağanüstü hal ilan etmişti.