`horluyorum` Diye Korkmayın, Tedbirinizi Alıp Sağlığınıza Kavuşun

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op .

Dr. Adem Cenkçi, ağız ve burun arkasında bulunan hava yolunun daralması sonucu ortaya çıkan ve gürültü biçimindeki ses olarak adlandırılan horlamanın alınacak bazı önlemlerle sona erdirilebileceğini söyledi.


Bursa Özel Bahar Hastanesi`nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op . Dr. Adem Cenkçi, horlamanın erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü ve ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı ve şiddetinin arttığını dile getirdi. Horlayan kişilerin alınacak bazı önlemlerle bu sorunlarından kurtulabileceğine dikkat çeken Dr. Cenkçi, uyku, sakinleştirici ve `Antihistaminik` denilen uyku getirici özelliği olan allerji ilaçların uykudan önce alınmamaması gerektiğini vurguladı.

HORLAMAK İSTEMİYORSANIZ SIRT ÜSTÜ YERİNE YAN YATIN
Uykuda sırt üstü yatma yerine, yana yatmanın tercih edilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Adem Cenkçi, horlamaya karşı alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: "Evde horlamayan kişilerin sizden önce uyuması için onlara süre tanınmalı. Hasta şişmansa zayıflamalı. Sigara kesinlikle bırakılmalı. Sigaranın üst solunum yollarında oluşturduğu ödem, uyku apne sendromunun ağırlaşmasına neden olur. Alkolün alınmaması veya asgariye indirilmesi zorunlu. Alkol üst solunum yollarında ödeme neden oluyor. Bu da `arousal` eşiğini yükselterek apneden çıkmayı güçleştirir. Sırt üstü yatarak uyumaktan vazgeçemeyenler, gece kıyafetinin sırtına sert cisim koyarak yan yatmalarını sağlayabilirler. Horlama kişinin kontrolünde olmayan bir problemdir. Gevşek kaslar sırt üstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol ya da ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı olarak yine horlama görülebilmektedir."