Merkez`den Bankaların Likidite Yönetimi Kolaylaştırıcı Hamle

Merkez Bankası, bankaların likidite yönetimlerini kolaylaştırmak ve toplam fonlama maliyetlerini öngörebilmelerine yardımcı olmak amacıyla bir hafta vadeli repo ihalesi ile sağlamayı planladığı fonlama miktarı hakkında kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirme kararı aldı.


Merkez Bankası, Açık Piyasa İşlemleri`ne ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Para Politikası Kurulu`nun 23 Kasım 2011 tarihli toplantısında; alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edilmesini ve bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanmasını kararlaştırdığına vurgu yapıldı. Bu çerçevede; bankaların likidite yönetimlerini kolaylaştırmak ve toplam fonlama maliyetlerini öngörebilmelerine yardımcı olmak amacıyla bir hafta vadeli repo ihalesi ile sağlamayı planladığı fonlama miktarı hakkında kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirme kararı aldığıın duyurdu.
Artık, iki haftada bir cuma günleri sabah saat 9.30`da gelecek zorunlu karşılık tesis dönemi boyunca herhangi bir gün için bir hafta vadeli repo ihalesi ile sağladığı vadesi gelmemiş toplam fonlama stoğu (haftalık vadeli fonlama miktarı) için planlanan alt sınır Reuters sisteminin `CBTF` sayfasında duyurulacak.

Düzenlenecek bir hafta vadeli repo ihaleleri dışında bankalar, sahip oldukları teminatlar karşılığında, piyasa yapıcılara tanınan gecelik repo imkanını ve Merkez Bankası Bankalararası Para Piyasası nezdindeki gecelik borçlanma imkanını kullanarak limitleri ölçüsünde; Merkez Bankası`nın İMKB repo ters repo piyasasındaki gecelik vadeli borç verme imkanını kullanarak ise herhangi bir limit olmaksızın borçlanmak suretiyle likidite ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebilecekler. Örneğin 24 Kasım 2011 Perşembe akşamı itibarı ile bankaların piyasa yapıcılığı imkanından sağladıkları gecelik vadeli fonlama miktarı 9,9 milyar TL iken sağladıkları haftalık vadeli fonlama miktarı 28 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
25 Kasım - 8 Aralık 2011 zorunlu karşılık tesis dönemindeki her hangi bir günde sağlanacak haftalık vadeli fonlama miktarı için planlanan alt sınır da 20 milyar TL seviyesinde belirlendi.
Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği istisnai durumlarda planlanandan daha düşük tutarda haftalık vadeli fonlama yapılabilecek.