Edirne`nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89. Yıldönümü

Edirne`nin düşman işgalinden kurtuluşunun 89.

Edirne`nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89. Yıldönümü
yıldönümü törenlerle kutlandı

25 Kasım 1922`de düşman işgalinden kurtularak Misak-ı Milli sınırlarına dâhil edilen serhad şehri Edirne`nin kurtuluş bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Talatpaşa Asfaltı`na kurulan tören alanı, Edirne`nin düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü nedeniyle coşkulu kalabalığın akınına uğradı. Adeta sokaklara dökülen Edirneliler, soğuk havaya aldırış etmeden kurtuluş coşkusunu yaşadı.

Vali Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci`nin Atatürk Anıtı`na çelenk sunmasıyla başlayan kurtuluş coşkusu, Garnizon Komutanlığı ziyaretiyle devam etti. Buradaki tebriklerin ardından tören alanına geçildi. Vali Sözer, Başkan Sedefçi ve Tuğgeneral Demirci`nin Edirne halkının bayramını kutlamasının ardından Edirne`nin düşman işgalinden kuruluşunun sembolik gösterisi yapıldı.

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Üsteğmen İbrahim Erşin, Meriç, Arda ve Tunca nehirlerini bağrında birleştiren, sanatın, tarihin ve doğanın kucaklaştığı Edirne`nin 1361`de Osmanlı toraklarına katıldığını ifade ederek, "İstanbul`un alınmasına kadar olan süreçte Osmanlı İmparatorluğu`na 92 yıl başkentlik yapmıştır. 19 yüzyılda iki kez Rus işgaline maruz kalmış, Balkan harbinde ise Sırp ve Bulgarların hedefi olmuştur. Edirne müdafii Şükrü Paşa, Türk askerinin azim ve kararlılığı ile yüksek vatan sevgisini birleştirerek birçok imkânsızlık ve yoksulluğa rağmenkendisine verilen vazifeyi başarı ile yapmış ve iki aylık mukavemet süresini üç ay daha uzatarak 155 gün Bulgar ve Sırp kuvvetleri karşısında şehri savunmuştur" dedi. Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise, Edirne`nin, Asya`dan yola çıkan bir milletin uzun yolculuğu sırasında Anadolu`nun en batısında kurulduğunu belirterek, "Osmanlı İmparatorluğu`na 92 yıl başkentlik yaparak medeniyetin, insanlığın, dostluğun ve hoşgörünün simgesi olan Edirne`miz, hızla anıt kent ve dünya kenti olma yolunda ilerlemektedir. Traklardan Bizans`a ve Osmanlı`ya kadar birçok devletin merkezinde olan Edirne, Balkanları Anadolu`ya bağlayan önemli bir konumdadır" dedi.

Konuşmasında; `Tek millet, tek bayrak, tek devlet` vurgusu da yapan Sedefçi, "Eğer söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Son yıllarda şehit haberleriyle sarsılıyoruz. Artık terörün sona ermesini umut ederek terörü lanetliyor ve millet olarak beraberce yaşamayı ümit ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından geçit töreni başladı. Edirne`deki ortaöğretim kurumları, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde geçişlerini tamamladı. Daha sonra askeri birlikler, polis ekipleri, spor kulüpleri, Edirne`deki çeşitli dernek ve sivil toplum örgütleri geçiş yaptı

Bu bayram kutlamalarının da en renkli ekibi, geçen yıl olduğu gibi Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği oldu. Beyazıt Sansı`nın `Tava ciğer` bestesini çalarak tören alanından geçen dernek yöneticileri, Vali Sözer ve Başkan Sedefçi`ye Tava Ciğer Festivali`nden çekilen ve üzerlerinde `Gökhan Usta, `Hamdi Usta` yazan fotoğraflı, Tuğgeneral Demirci`ye de askeri erkanı selamlarken çekilmiş bir fotoğrafı hediye etti. Derneğin bu jesti karşısında oldukça sevinen protokol, Dernek Başkanı BahriDinar`a teşekkürlerini sundu.
Kaynak: İHA