YÖK Başkanı Özcan: YYÜ, Şubat ayında eğitime başlayacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi`nde (YYÜ) eğitim öğretime şubat ayında başlanabileceğini ifade etti.

YÖK Başkanı Özcan: YYÜ, Şubat ayında eğitime başlayacak
Özcan "Çok zor günler geçiriyoruz. Önce terörden kaybettiğimiz askerler, ardından bu elim olay bizi derinden üzmüştür." dedi
Van`a sabah saatlerinde gelen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, yönetim kurulu üyeleriyle beraber önce Zeve Kampüsü YYÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatında, ardından da büyük hasarın meydana geldiği Ferit Melen Kütüphanesi`nde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından YYÜ Üniversitesi senato toplantı salonuna geçen Özcan, senato üyeleriyle yaklaşık bir saat süren bir toplantının ardından üniversitede yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Özcan, yaptğı açıklamada, "Çok zor günler geçiriyoruz. Önce terörden kaybettiğimiz askerler, ardından bu elim olay bizi derinden üzmüştür. Önce Erciş`teki durumu ele aldık. Erciş Meslek Yüksekokulu ve oradaki yurt tamamen yıkılmış. 220 kişilik kız yurdumuz mevcut şu an. Onun kapasitesini 440`a çıkaracağız. Orada bin 600 kişilik yurda daha ihtiyacımız var. Bin 200 kişilik prefabrik yurt yaparsak ihtiyacımızı gideririz. Öğretim üyeleri için 50 adet prefabrik ev yapacağız. Eğitim ve öğretime şubat ayında başlamayı düşünüyoruz. Van YYÜ`deki 13 binada kiriş çatlağı gibi önemli olmayan hasarlar var. Kütüphanemiz yeniden yapılacak. Oldukça fazla sayıda yurda, dersliğe ve lojmana ihtiyacımız var. Bunu yapacağını söyleyen sivil toplum örgütleri ve devletimiz var. 6 bin kişilik prefabrik yurt Van için, bin 200 kişilik ise öğretim görevlileri için yapacağız. Bütün barınmayı karşılayacağız. Bunlar zor işler. Bizi de endişelendiriyor. Bütün bunları yapmak zorundayız. Beşiktaş Derneği bize yurt yapacağını söyledi. Eskişehir Belediyesi derslik yapacağını söyledi" ifadelerini kullandı.


"TIP FAKÜLTESİ`NDE 4,5 VE 6. SINIF ÖĞRENCİLERİ BAŞKA İLLERDE STAJ YAPABİLECEK"
Buradaki incelemelerin ardından İl Afet Koordinasyon Merkezi`ne geçip bakanlarla bir araya geleceğini söyleyen Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonra akşama kadar yol haritamızı çıkaracağız. Yapmak istediklerimiz bunlarla sınırlı değil. YÖK olarak biraz paramız var. Bunu öğrencilerimize, öğretim görevlilerimize ve idarecilerimize bir defaya mahsus vermek istiyoruz ancak mevzuat uygun değil. Başbakanla görüşüp mevzuat değişikliği yapılmasını sağladıktan sonra bir defaya mahsus vermeyi düşünüyoruz. Tıp Fakültesi`nde okuyan 4,5 ve 6. sınıf öğrencilerimizin de başka illerdeki üniversitelere stajlarını yapabileceklerini hocalarımız söyledi. Bunu yapmayı düşünüyoruz. Bu da bizi rahatlatır. Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi`nde ciddi anlamda hasarlar var. Hizmet vermek için bunları hemen yerine getirmemiz lazım. Zarar gören cihazların alınması lazım. Yüksek lisans ve doktora eğitimine şu an ara vermemiz söz konusu değildir. Prefabrikleri 1,5-2 ay içinde kurabiliriz. Öğrencilerin büyük bir bölümünün Vanlı olmasından dolayı onların da barınma sorununu gidermemiz lazım. Yapılan ilk hesaplamalara göre, 6 bin adet prefabrik bina kuracağız. Mevcut 4 bin 800 kişilik yurtlarımız da mevcut. Toplam 10 bin 800 kişilik yurt ediyor. Onun da yeteceğini sanıyorum."