Markete Molotof Atılmasına İlişkin Dava

İstanbul`da bir markete molotofkokteyli atılmasına ilişkin yargılanan üniversite öğrencisi Cihan Kırmızıgül`ün 15 yıldan 45 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmada sanık Kırmızıgül ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü`nde görevli ve sanık Kırmızıgül`un gözaltına alınmasına ilişkin tutanakta imzası bulunan 3 polis memuru ile Kağıthane Polis Merkezi Amiri tanık olarak dinlenildi.

İlk olarak dinlenilen polis memuru Halil K., mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz`ın, ``Sanığı tanıyor musunuz`` sorusu üzerine, olayın üzerinden çok zaman geçtiği için sanık Kırmızıgül`ü tanımadığını ancak tutanağın doğru olduğunu belirterek, Kırmızıgül`ün teşhisini, bunun gibi bir çok işlem yaptıkları için hatırlamadığını ve teşhis sırasında anormal bir durumun meydana gelmediğini söyledi.

Daha sonra tanık olarak dinlenilen Kağıthane Polis Merkezi`nde görevli polis memuru Soner E. ise, sanığı hatırladığını, molotofkokteyli atan grup içerisinde Kırmızgül`ün yer aldığını ve olayın gerçekleştiği andan Kırmızıgül`ün yakalanma anına kadar kendisiyle göz temasının hiç kopmadığını anlattı.

Tanık ifadelerinin ardından söz alan sanık Cihan Kırmızıgül ise, tanık olarak dinlenilen iki polis memurunu çok iyi hatırladığını, dinlenilen ilk polisin kendisini sorgulayan, ikinci dinlenilen polisin de Çağlayan Polis Merkezi`nde kafasına tekme atarak tutanağı kendisine zorla imzalatan polis olduğunu iddia etti ve tanık anlatımlarını kabul etmediğini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, sanık Cihan Kırmızıgül`ün "terör örgütü PKK adına eylem yapmak" amacıyla 20 Şubat 2010`da Kağıthane Etibank Caddesi`nde toplanan grup içerisinde yer aldığı ve toplananların yüzlerini puşiyle kapattıklarının anlaşıldığını belirterek, Kürtçe slogan atan topluluk içinden caddedeki bir markete molotofkokteyli atıldığını ve daha sonra gösteri yapanların gruplar halinde kaçmaya başladıklarının tespit edildiğini savundu.

Sanık Kırmızıgül`ün canlı takip sonucu yakalandığının dosya kapsamındaki delillere ve olay yeri tutanağına göre anlaşıldığını öne süren Usta, sanığın ``terör örgütü üyesi olmak , mala zarar vermek ve tehlikeli madde bulundurmak`` suçlarından 15 yıl ile 45 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre verirken sanık Kırmızıgül`ün tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Önceki duruşmada duruşma savcısı olarak davada hazır bulunan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, tutuklu yargılanan sanığın, "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Patlayıcı madde bulundurmak", "Kaygı, korku ve panik yaratmak amacıyla patlayıcı madde atmak suçundan" tutuklu yargılandığını hatırlatarak, Kırmızıgül`ün yargılanmasına neden olan gizli tanığın beyanlarının çelişkili olduğunu, örgüt üyesi olduğu iddia edilen Cihan Kırmızıgül ile ilgili çelişkili anlatımlarına dikkat çekerek "şüpheden sanıkfaydalanır" kuralı çerçevesinde mahkum edilmesi için yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediğini anlatmıştı. Savcı sanığın tahliyesini ve beraatı yönünde karar verilmesini talep etmişti.
Kaynak: İHA