Bartholomeos: Aziz Philippus, Allah`ın Kelamını Vaaz Ederken Öldürüldü

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Hz.

Bartholomeos: Aziz Philippus, Allah`ın Kelamını Vaaz Ederken Öldürüldü
İsa (AS)’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus`un, Allah`ın birliğini anlatmak için yollara düştüğünü ve bu uğurda Denizli`de, Allah`ın kelamını vazederken putperestlerce öldürüldüğünü söyledi. Bartholomeos ve beraberindeki papazlardan oluşan bir heyet, Pamukkale ören yerinde bu yıl bulunan ve Aziz Philippus`un mezarı olduğu iddia edilen yerde ayin yaptı.

Bartholomeos, ayindeki konuşmasında, “Bugün burada, İsa Mesih efendimizin 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus`u dualarımızla anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Ayrıca Van depreminde hayatlarını kaybedenler ve yakınları için dua ettik. Tanrı`dan böyle acılar göstermemesi için şefaat diledik. Aziz Philippus, Tanrı`nın birliğini anlatmak için yollara düşmüş ve Denizli`de Allah`ın kelamını vaaz ederken putperestlerce öldürülmüştür. İmanı uğruna şehit olan bu havarimizin onurlu ve vakur duruşu sadece Hristiyanlara değil, Allah`a iman eden herkese örnek niteliktedir. Kendisine inancını inkar etmesi için işkenceler edilmiş, azaplar çektirilmiş, o inancını inkar etmemiş ve nihayetinde ölümü yeğ tutmuştur.” dedi. Denizli`de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Bartholomeos, “Denizli ve çevresinde tarihi ve arkeolojik açıdan, dinimiz Hristiyanlık açısından önemli izler var. Bugün burada olmak için çok sebep var. Hepinize ilginizden dolayı çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Ayinden sonra İtalyan kazı heyetinin başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria, çalışmaları hakkında Patrik Bartholomeos’a bilgi verdi. Bartholomeos, kazılarda Aziz Philippus`un olduğu iddia edilen mezarı ziyaret ederek çiçek koydu ve dua etti. Daha sonra travertenleri ve antik havuzu gezdi. Bartholomeos`a Pamukkale ziyareti sırasında Denizli Vali Yardımcısı İsmail Soykan ve Yunanistan İzmir Başkonsolosu Teodoros Tsakiris de refakat etti.