Finlandiya`da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kızışıyor

Finlandiya`da Ocak 2012’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi, adaylar belli oldukça daha da renkli geçeceğe benziyor.

Şimdiki Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, ikinci dönem görevde olduğu için yasalar gereği aday olamayacak.


Adaylar, Fin siyasetinin ileri gelen tecrübeli siyasetçilerinden oluşuyor. En güçlü aday, iktidardaki Kokoomus Partisi’nden ve eski Meclis Başkanı Sauli Niinisto. Sosyal Demokratlar, aday olarak eski Başbakan ve iki dönem önce Meclis başkanlığı yapmış siyasetçi Paavo Lipponen`i aday gösterdi. Merkez Partisi daha aday göstermeden, partinin en tecrübeli isimlerinden Paavo Vayrynen kendi kararıyla Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı. Aynı zamanda 1988 ve 1994`te de cumhurbaşkanlığına aday olan Vayrynen, 88`de ikinci, 94`de de üçüncü olmuştu. Paavo Vayrynen geçen aylarda yapılan milletvekili seçimlerinde ise Helsinki bölgesinden yeterli oy alamadan meclis dışında kalmıştı.

Merkez Partisi önce bu adaylığa sıcak bakmadı ve parti adına karar verilen birisi ile seçimlere girilmesini tartıştı. Birçok partinin etkili siyasetçileri ile görüşüldü ama Paavo Vayrynen inatla Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçmedi ve gerekirse bağımsız olarak gireceğini söyledi. Merkez Partisi de başka bir aday çıkardığında oyların bölüneceği korkusuyla Paavo Vayrynen`i partinin resmi adayı olarak gösterdi.

Yeşiller Partisi (Vihreat) aday olarak Pekka Haavisto`yu, İsveç Halk Partisi (RKP) de Eva Biaudet`i aday gösterdi. Adaylığını en son açıklayan kişi ise Milliyetçi Fin Partisi Genel Başkanı Timo Soini oldu.

Soini`nin aday olmasından sonra cumhurbaşkanlığı seçimi daha da renkli bir havada geçeceğe benziyor. Çünkü Timo Soini son zamanlarda Finlandiya`da popüler. Kendisinin popülist yaklaşımları partisini, 3 milletvekillinden 39 milletvekili olan büyük bir partiye yükseltti. Timo Soini uzun süre cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgilenmediğini söylemişti. Çünkü Gerçek Fin partisinde Timo Soini`nin ağırlığı gerçekten çok fazla. Bu partide yüzde 70`e yakın kişi Timo Soini için partiye oy veriyor. Avrupa Birliği hakkındaki görüşleri, özellikle çalışmayan yabancılara ve Portekiz ve Yunanistan`a yapılacak yardımlara karşıtlığıyla bilinen Timo Soini, popülist yaklaşımlarıyla Finlandiya politikasında sürekli yükselen birisi. İlk genel seçim anketlerinde de birinci parti çıkacak gibi görünüyor. Uzmanlar Timo Soini için Cumhurbaşkanlığı yolunun açılması durumunda, partisini bırakmak zorunda olacağını ve partiye olan oy oranının düşeceği görüşünde. Bu da Gerçek Fin partisini bir anda bitirebilir.


İlk anketlerde Kokoomus Partisinden Sauli Niinisto yüzde 60 gibi yükseklerde görünürken, ülkedeki diğer önemli siyasetçilerin de yavaş yavaş aday olmasıyla şu anda bu oran yüzde 45`e düşmüş durumda. En son geçen hafta yapılan anketlerde Sauli Niinisto yüzde 45-47 ile hala açık ara önde görünüyor. Timo Soini, yüzde 10 diğer adaylar ise yüzde 6-9 civarında birbirlerine çok yakın. Timo Soini`nin Milliyetçi Partisi genel seçimlerde yüzde 20`lerde oy almıştı.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı seçimi 22 Ocak 2012 tarihinde yapılacak. 11-17 Ocak arasında Finliler belirli yerlerde kurulan standlarda erken oy kullanabilecek. İlk seçimlerde, yüzde 51 oy alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. Eğer hiç bir aday bu oranı geçemezse, ilk iki sırayı alan adaylar, 5 Şubat 2012 tarihinde ikinci tur seçimlerine katılacak.