Umke’den Gerçeği Aratmayan Savaş ve Patlama Tatbikatı

Kırıkkale Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), savaş, yangın ve patlama tatbikatı düzenledi.

Umke’den Gerçeği Aratmayan Savaş ve Patlama Tatbikatı
Tatbikata, çevre iller de katıldı.

Makine Kimya Endüstrisi Kırıkkale Hurda Fabrikası’nda gerçekleştirilen tatbikat gerçeği aratmadı. Tatbikata polis, sivil savunma ekipler, itfaiye ve 112 Acil personeli katıldı. Tatbikatta Kırıkkale, Ankara, Niğde, Aksaray, Kırşehir, Yozgat, Kayseri, Çorum, Çankırı, ve Nevşehir`den UMKE ekipleri yer aldı.
Üç aşamalı gerçekleştirilen tatbikatta ilk önce üzerine bomba düştüğü için yanan araca Kırıkkale Belediyesi İtfaiye ekipleri müdahale etti. Araç kısa sürede söndürüldü. İkinci aşamada bomba atılan şehirde yaralılara müdahale edildi. Yaralılar sınıf sınıf ayrılarak ilk önce olay yerinde, daha sonra kurulan seyyar çadırlarda tedavi edildi. Tatbikattın üçüncü ve son aşamasında, şehre atılan kimyasal maddelerden yaralanan vatandaşlara müdahale edildi. Yaralılar sedyelerde taşınarak özel çadırlara getirildi. Çadıra getirilen yaralıların üzerlerine dezenfekte ilaçları sıkıldı, kimyasal maddelerden kurtulmaları sağlandı.
Her an her şeyin olabileceğini ifade eden Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, her zaman doğal ve diğer afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Tatbikatın çok başarılı geçtiğini açıklayan Güner, “Bu gibi tatbikatların her zaman yapılması gerekir. Kırıkkale olarak biz ekiplerimizle her türlü afette karşı hazır bulunuyoruz.” dedi.
Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da, “Kırıkkale’de MKEK ve TÜPRAŞ var ve birinci deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Gördüğüm kadarıyla ekiplerimiz afetlere karşı çok güzel hazırlanmışlar. Kendilerini kutluyorum. Organizeli bir şekilde çalıştılar.” diye konuştu.
Kırıkkale’de UMKE’nin 2005 yılında Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde kurulduğunu belirten Sağlık İl Müdürü Bediha Türkyılmaz, “Ekibimizde 1 kulak burun boğaz uzmanı, 5 pratisyen hekim, 28 sağlık memuru, 6 hemşire, 9 ATT, 3 paramedik ve 4 diğer yardımcı personel bulunuyor. Ankara UMKE Bölge Koordinatörlüğü ile birlikte bu haftanın başından itibaren 205 kişilik ekiple, Bahşılı ilçesi Koçubaba beldesi Karababa mevkiinde kamp çalışması yapıldı. Bir hafta süren bu çalışmalarda ekiplerimize hastane ve saha triajı, makyaj ve mülaj eğitimleri verildi.” dedi.