Kayma Tehlikesi Taşıyan Binaların Boşaltılması İçin Verilen Süre Doldu

Antalya`da falezler üzerinde yıkılma tehlikesi olduğu belirlenen 10 apartman ve 1 otele verilen boşaltma süresi doldu.

Kayma Tehlikesi Taşıyan Binaların Boşaltılması İçin Verilen Süre Doldu
Ancak bölge sakinleri evlerini boşaltmak yerine konuyu yargıya taşıdı. Koyda oturan vatandaşlar Antalya`da falezler üzerinde bir çok kısımda çeşitli sebeplerden dolayı göçükler meydana geldiğini, ancak sadece kendi yerlerinin gündeme getirildiğini ifade etti. Antalya Valiliği, Muratpaşa ilçesine bağlı Şirinyalı mahallesinde bulunan Korsan Koy (Konserve Koyu)`nda bulunan ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtilen bölgenin 4 Ekim 2011`e kadar boşaltılmasını tebliğ etmişti.
Tebligata tepki gösteren ve verilen süreye rağmen evlerini boşaltmayan apartman sakinleri ise bölgede söz konusu bir kaymanın olmadığını, rant elde edilmek amacıyla birilerine peşkeş çekildiğini düşünüyor. Mahalle sakinleri konuyu yargıya taşıdı. Mahalle sakinleri kendi yakınlarında bulunan falezlerin diğer uç kısımların da da çökmenin meydana geldiğini, fakat o bölgedeki evlere boşaltma tebligatının gönderilmediğini iddia ediyor.


"VALİLİK VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YANILTILDI"
Konserve koyunda oturan mülk sahibi avukat Yüksel Yeşilırmak, Muratpaşa Belediyesi’nin bölgede hizmet kusurunun olduğunu iddia etti. Muratpaşa Belediyesi’nin Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ni yanılttığını ifade eden Yeşilırmak, “Antalya falezlerde bulunan asıl sorun, yağmur drenaj suyu kanallarının olmaması ve alt yapının bulunmamasıdır. Bu bölge eğimden dolayı yağmur suları denize doğru akıyor. Bu yağmur sularından da aşınan falezlerde kayma oluyor.” dedi.
Bölgenin sadece yağmur suyundan etkilenmediğini ayrıca kanalizasyonlardan da etkilendiğini kaydeden Yüksel Yeşilırmak, şöyle devam etti: “Bu bölgeye belediye tarafından yağmur suyu akmaması için bir set yapıldı. Bu setten geçemeyen yağmur suyu, falezlerin diğer ucundan tekrardan denize dökülüyor. Bu yüzden mart ayında da karşı falezlerden kopma meydana geldi. Neden sadece bizim apartmanlarımız boşaltılması isteniyor. Karşı taraflarda da kopmalar var. Fakat onlar saklanıyor. Bu bölgeye belediye bir şeyler planlıyor.”
Yeşilırmak, bölgede bir iki binanın eski olması dolayısıyla sıkıntılı olduğunu, bu bina sahiplerinin de evlerini yıkıp yeniden yapmaya razı olduklarını, fakat belediyenin de hiçbir şeye yanaşmadığını aktardı.
Yağmur ve kanalizasyon sorununun düzelmediği sürece kendi koylarında ve falezlerin bir çok noktasında kaymaların meydana geleceğini iddia eden Yüksek Jeoloji Mühendisi Şevki Bayraktaroğlu, Antalya İl Özel İdare binasının da aynı sebepten dolayı hasar gördüğünü kaydetti. Bayraktaroğlu, “Eminim yağmurlar başladığında bölgede ve diğer falezlerde bu sebepten dolayı çok kısa süre içerisinde kaymalar meydana gelecektir.” dedi.


BİLİRKİŞİ RAPORLARI KAYMAYI DOĞRULUYOR
Söz konusu koyda falezler üzerinde ilk hareketlenmenin 2009 yılında gerçekleştiği, 2010`da da bu bölgeden farklı bir kütlenin koparak denize kaydığı belirtildi. Bu bölgede yapılan çalışmalara göre; kurulan komisyon sondaj etüt çalışması yaptı. Bu kapsamda Antalya İnşaat Mühendisleri Odası`nın verdiği karara göre, binaların olduğu zeminde düşük hızla toptan bir hareket var. Ayrıca Antalya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün hazırladığı jeolojik etüt raporunda ise; bölgede iki ayrı problemin olduğu kuzey tarafta yer alan binalarda meydana gelen erozyon sonrası falezlerin kara tarafının gerildiği, 5 binada da denize doğru eğilmenin tespit edildi. Bu çalışmaların ardından da bölgede yaşayan 50 haneye 4 Ekim 2011`e kadar binaların boşaltılması tebligatı yollanmıştı.