Van`dan Kısa Kısa; Depremzedeler Güne Karla Başladı

Van’da 23 Ekim`de meydana gelen 7.

Van`dan Kısa Kısa; Depremzedeler Güne Karla Başladı
2 büyüklüğündeki şiddetli depremin yaraları sarılırken, gece saatlerinde kent merkezine kar yağdı. Sulu kar altında çadırlarında battaniyelerin altında ısınmaya çalışan depremzedeler özellikle barınma ve ısınma konusunda acil yardım beklediklerini söyledi.

Depremin ardından çadırlarda ve kendi imkanları ile oluşturdukları yerlerde barınmaya çalışan depremzedeler, güne karla uyandı. Dün belli aralıklarla devam eden yağmurun ardından sabah erken saatlerden itibaren kar yağışı başladı. Çadırlarında battaniyelere sarılan vatandaşlar, kar yağışının ardından havanında iyice soğumasından dolayı donma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yağmur ve kar yağışından dolayı vatandaşların çadırlarını su bastı. Depremzedeler yaşadıkları sorunlardan dolayı, çaresiz bir şekilde evlerine dönerek korku içinde beklemeye başladı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kentte bugünden itibaren üç gün süresince kar yağışı beklendiğini açıkladı.

VAN VALİLİĞİ MERKEZDE 10 AYRI OKULDA SICAK YEMEK DAĞITIYOR
Van Valiliği, merkezdeki 10 ayrı okulda sıcak yemek dağıtıyor. Saat 12.00 - 13.30 saatleri arasında, Van’daki, Anadolu Öğretmen Lisesi, Atatürk Lisesi, İmam Hatip Lisesi, İskele YİBO, Sağlık Meslek Lisesi, Kazım Karabekir Lisesi, Halide Edip Adıvar Lisesi, Vali Haydar Bey Lisesi, İskele Öğretmenevi ve Vangölü Endüstri Meslek Lisesi’nde sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriliyor.

PSİKOLOJİK DESTEK
Van’da yaşanan deprem vatandaşların psikolojini de etkiledi. Özellikle kapalı alanlarda depreme yakalanan vatandaşlar, artık kapalı alanlara girmeye korkuyorlar. Bunun yanında depremzedelerin bir çok konuda sıkıntı yaşaması Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni harekete geçirdi. YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi bahçesinde psikolojik sorun yaşayan vatandaşlar için psikiyatrik destek birimi oluşturuldu. Deprem sonrası yaşanan sorunlarla ilgili ücretsiz hizmet veren Psikiyatrik destek birimi, sorunu olan vatandaşların kısa zamanda kendilerine ulaştırılması için duyuru yapmaya başladı.

İRAN ÇADIR KENT KURDU
Deprem günü yardımları ile birlikte İran’dan Van’a gelen Kızılay Ekipleri, Van’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait statta bir çadır kent kurdu. 300 çadırın bulunduğu çadır kente vatandaşlar yerleştirilirken, İran Kızılay ekipleri de vatandaşları sürekli dolaşarak sıkıntılarının olup olmadığını kontrol ediyorlar. İran’dan gelen Kızılay heyetinin başkanı olan Hamid Dıhgani, 300 kişilik ekipleri ile birlikte çadır kent kurduklarını belirterek, “Van genelinde 700 çadır kurduk. 2 bin 500 battaniyeyi Van Valiliği’ne teslim ettik. Bin çadırımız da sınırda bekliyor. İhtiyaç olursa onları da hemen getireceğiz. Allah Van halkına yardımcı olsun.” dedi.


OTOBÜSÜ EVE ÇEVİRDİLER
Van’da çadır alamayan ve evleri hasar gördüğü için dışarıda kalan vatandaşlar, barınma sorununu çözmek için tüm yolları deniyor. Bazı vatandaşlar kendi imkanları ile derme çatma çadırlarda kalırken, Necip Demirkıran isimli vatandaş ise halk otobüsünü eve çevirdi. Komşularını da otobüste misafir eden Demirkıran, “Çadır alamadığımız için bu yolu seçtik. Otobüsün bazı koltuklarını sökerek oturma alanımızı genişlettik. Ama 3-4 aile aynı yerde kalıyoruz. Devletten destek bekliyoruz.” dedi.