Bm, Zimbabve Delegasyonuna Vize Vermedi

Cenevre`ye gitmeye hazırlanan Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe, Birleşmiş Milletler’in ve İsviçre`nin, eşine ve danışmanlarına vize vermemesi üzerine gezisini iptal etmek zorunda kaldı.

Zimbabve Dışişleri`nden yapılan açıklamada, "durumun çok üzücü olduğu" belirtildi.

Avrupa Birliği ve AABD, “insan hakları ihlalleri ve seçimlerde hileyi" gerekçe göstererek, Mugabe ve partisi Zanu-PF’nin bazı üst düzey yöneticilerine 10 yıldan fazla süredir seyahat yasağı ve mali yaptırımlar uyguluyor. Robert Mugabe, ülkesine ve iktidar üyelerine uygulanan ekonomik ambargonun nedenini, “Zimbabve’de 1980’de iktidara gelince, azınlık beyazların ellerindeki arazileri topraksız siyahlara dağıtması” olarak görüyor.
Zimbabve’de devletin bastığı Herald Gazetesi’nin haberine göre Mugabe’ye, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) zirvesi için gideceği İsviçre’de gezisinde eşlik edecek olan eşi Grace Mugabe, Dışişleri Bakanı Simbarashe Mumbengegwi, baş sözcü George Charamba ile 3 üst düzey bürokrata vize verilmedi.
Zimbabve hükümeti, “vize” ye engel olan İsviçre ve BM’yi sert dille eleştirdi, İsviçre’nin Harare büyükelçiliği ise bazı vizelerin iptal edildiğini doğrularken, yorum yapmaktan kaçındı.
Robert Mugabe, elmas zengini Zimbabve`yi bağımsızlığını kazandığı 1980`den beri yönetiyor. Mugabe son zamanlarda, koalisyon ortağı Başbakan Morgan Tsvangirai ile amansız bir iktidar mücadelesine girişmişti.