Çamlıca Tepesi İstanbul`un Simgesi Olacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çamlıca Tepesi`ndeki görüntü kirliliğini engellemek için yapılacak kulenin İstanbul`un simgesi haline geleceğini söyledi.

Çamlıca Tepesi İstanbul`un Simgesi Olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Dairesi Başkanlığı Projeler Müdürlüğü’nce düzenlenen Çamlıca Tepesi Tv ve Radyo Kulesi Fikir Projesi Yarışması ödül töreni Haliç Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, proje ile birlikte dikilecek kulenin bir sembol olacağını söyledi.

Çamlıca Tepesi`ndeki radyo ve televizyon vericilerinden kaynaklanan görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi ve bunların tek bir kulede birleştirilmesi amacıyla düzenlenen yarışma sonuçlandı. Yarışmada dereceye girenler Haliç Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Jüri üyeleri, yarışmada dereceye giren yarışmacılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Bakan Yıldırım proje ile anten sistemine son vereceklerini ifade ederek, "Bu TV vericileri kuleleri sadece TV yayınlarını izleyicilere ulaştıran bir nokta değil aynı zamanda ait oldukları şehrin de bir sembolü haline gelecek. Birbirinden güzel projeler yarışmış. Umarım jürimiz çok zorlanmıştır. Ben projelerin bir, iki, üç diye tasnif edilmesini doğru bulmuyorum. Elimizde hepsi birbirinden güzel 34 proje var. Biz bunları kule yapılacak şehirlerimizde kullanabiliriz. Çok güzel ve karlı bir iş yaptık. Bütün emeği geçen sanatçı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


`PROJE İSTANBUL İÇİN YENİ BİR SİMGE OLACAK’
Belediye Başkanı Topbaş ise projenin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: "Birbirinden güzel projeler yarıştı. Jürimiz eminim ki çok zorlanmıştır. Ortaya çıkan bu çalışmaların katalog çalışmalarıyla geleceğe taşınması arzusundayız. İnanıyorum ki proje ile İstanbul’da da kentin topoğrafik yapısını, kenti ve Çamlıca’yı rahatsız etmeyecek ama İstanbul’da bir simgesellik olarak kendisini ifade edecek nirengi noktası oluşacak. İstanbullular Çamlıca’nın demir yığınları yerine artık daha zarif, daha güzel bir estetiğe taşındığını görecekler. Buna da biz milat düşüyoruz. Bu projenin bir an önce hayatta geçirilmesini istiyorum.”
Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi. 100 bin TL`lik birincilik ödülünü alan Ortadoğu Teknik Üniversitesinden yüksek mimar İnanç Eray`ın ekibi adına ödülü İnanç Eray Yıldırım’ın elinden aldı. Bakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra dereceye giren projelerin yer aldığı sergiyi gezdi.


ANTEN VE VERİCİLER 340 METRELİK TEK KULEDE BİRLEŞECEK
10 Aralık 2009 tarihinde, Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı arasında imzalanan ve 19 Mart 2010 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile yürürlüğe giren “Çamlıca Tepesi TV Kulesi ve Entegre Tesisleri Proje Hizmet Alımı ve Uygulama Projesine Dönüştürülmesi Süreçlerine İlişkin Protokol” kapsamında yapılan Ulusal Proje Yarışması sonucunda birinciliği kazanan proje kurul onayına sunulacak. Kurul onayının ardından Avan ve Uygulama Projeleri hazırlanarak hayata geçirilecek olan işin, Proje ve yapım maliyeti Ulaştırma Bakanlığı tarafından karşılanacak. Kurul Kararı doğrultusunda, Tv ve Seyir Kulesi işlevi ile sınırlandırılmış tek bir simgesel kule olarak, Büyük Çamlıca Tepesi’nde 122 bin 764 metrekarelik kentsel tasarım alanında, 14 bin metrekarelik kule tasarım alanı olarak planlanan Çamlıca Tepesi Tv ve Radyo Kulesinin yüksekliği; 323 metre ile 357 metre arasında opsiyonlu olmak üzere ortalama 340 metre olarak belirlendi.