Arap Baharı`nı Baªlatan Tunus`ta Seçimler Başladı

Arap Baharı`nı başlatan Tunus`ta ilk defa çok partili ve özgür seçimler yapılıyor.

Sabahın ilk saatleriyle beraber seçmenler yeni anayasayı oluşturacak olan meclis ve hükümeti seçmek için sandıklara giderek oy vermeye başladı. 23 yıl süren Zeynel Abidin Bin Ali iktidarı, Ocak ayında işsizlik, yolsuzluk ve baskıya karşı ayaklanan halk tarafından devrilmişti. 17 Aralık 2010`da baºka iº bulamam?º bir üniversite mezunu olan seyyar sat?c? Muhammed Bouazizi`nin satış arabasına polisin el koymasından sonra kendini ateşe vermesi ile ateşlenen protestolar, Batı medyasında Yasemin Devrimiolarak da adlandırılmıştı.

Seçimlerin nasıl bir sonuç yaratacağı, Libya ve Mısır gibi yönetimlerin yıkıldığı ülkelerde de merakla takip ediliyor. Fransa`dan bağımsızlığını kazandığı 1956`dan beri ilk kez tek parti rejimi dışında seçim yapılan Tunus`ta ılımlı İslamcı Ennahda ve sosyal demokrat Ettakatol partilerinin olası başarılarının bölgedeki diğer ülkeler için de örnek olabileceği tahmin ediliyor. Seçimlere katılacak 81 parti dışında bağımsız adayların da sayısının çokluğu dikkatleri çekti.

Ülkede seçmen olabilecek 7,5 milyon kişiden sadece 4,4 milyonu kayıtlı olduğu için rahat bir şekilde oy kullanabilecek. Kayıtlı olmayanlar ise nüfus cüzdanlarıyla oy kullanabilecekler ama bu işlemin sadece belli sandıklarda yapılabilecek olmasının sıkıntı yaratabileceği tahmin ediliyor.

Hiçbir partinin oy çoğunluğunu alması beklenmediği ve seçimler nispi temsil sistemi içinde yapıldığı için seçimlerden sonra anayasanın yazımı için koalisyona gidilmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA