Belediyeler Kurban Bayramı`na Hazırlanıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle pazar yerlerininin yanı sıra kesimhaneler konusunda modern mekanlarda vatandaşa hizmet vermek isteyen Bursa belediyeleri hazırlıkları hızlandırdı.

Belediyeler Kurban Bayramı`na Hazırlanıyor

İlk olarak merkez Yıldırım Belediyesi, İsabey’de bulunan Modern Kurban Kesim ve Satış Yeri’nin yanı sıra 22 noktada kesim yeri oluşturdu. Yıldırım Belediyesi ve Bursa Kasaplar Odası Bursa Şubesi işbirliğiyle İsabey Mahallesi’nde düzenlenen ve Türkiye’ye örnek gösterilen Modern Kurban Kesim ve Satış Yeri ile birlikte 22 noktada belirlenen kesim yerinde hazırlıklar tamamlandı. Hayvan girişlerinin ekim ayı başından itibaren başladığını belirten Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, şu bilgileri verdi:
"Amacımız, halkımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda kurban alımını ve kesim işlemlerini yapabilmelerini sağlamak. Örnek gösterilen ve ödüllere layık görülen Modern Kurban Kesim ve Satış Yeri’nde vatandaşlarımız için her türlü imkanı hazırladık. Ayrıca, vatandaşlarımıza gösterdiğimiz kurban kesim yerleri de yine halkımızın sağlığı düşünülerek belirlendi."
Yıldırım Belediyesi, Bursa’da ilk kez uygulamaya geçirdiği kalıcı büyükbaş hayvan kesim yeri, saklama ve soğuk hava deposu ile Yıldırımlılar’ın takdirini topluyor. Türkiye’de bir ilk olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`ndan ruhsatlı Modern Kurban Kesim ve Satış Yeri’nde günde 400 büyükbaş, bin 500 küçükbaş hayvan kesimi gerçekleştirilebiliyor.
Tesiste otomatik ayak kesimi, otomatik deri yüzme makinası ve otomatik parçalama işlemi seri şekilde yapılıyor. Otomatik deri yüzme ve parçalama işleminin 1-2 dakika gibi kısa bir süre içersinde yapıldığı tesiste ayrıca, aynı anda 20 büyükbaş hayvanın barınabileceği 400 adet padok, 34 adet sabit ahır, mescit, lokanta, çay ocakları ve müdüriyet binası da bulunuyor.
Ayrıca, vatandaşlar, aldığı kurbanlığını Kurban Bayramı’ndan bir gün önce Modern Kurban Satış ve Kesim Yeri’ndeki kesim yerinin yanına bekleme bölümüne de getirip, kesim anına kadar hayvanlarını bekletebiliyorlar. Modern Kurban Satış ve Kesim Yeri’nde vatandaşlar; bayramın 1. günü büyükbaş hayvanı 220 TL’ye, 2. günü 100 TL ve 3. günü ise 50 TL’ye; küçükbaş bir hayvanı bayramın 1. günü 20 TL’ye, 2. günü 15 TL ve 3. günü de 10 TL’ye kestirebilecekler.
Yıldırım Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Veteriner İşleri Birimi`nden 4 veteriner hekim gözetiminde gezici ekip kesim alanlarındaki etlerin kontrollerini yapacak. Ayrıca, Veteriner İşleri Birimi’nce kurulan `Muayene Kontrol Noktası`nda Yıldırımlılar hayvanlarının sağlıklı olup olmadığının yanı sıra dişi hayvanın yavrulu olup olmadığını kontrol ettirebilecekler. Bayramın ikinci günü kesim yapılan yerler denetlenirken, yıkanmamış, kesim atıkları alınmamış yerler Yıldırım Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından temizlenecek, Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından da bu yerlerin dezenfeksiyonu yapılacak. Bu arada, Kurban Bayramı sırasında ve öncesinde vatandaşın elinden kaçan boğaları, veteriner hekim gözetiminde uyuşturucu ilaçlar kullanılarak yakalayan en az 2 ekip görev başında bulunacak.
Kurban Bayramı öncesinde çirkin görüntüleri ortadan kaldırmak için Yıldırım Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Veteriner İşleri Birimi tarafından oluşturulan ekipler, 24 saat bayram süresince görev başında bulunacak.