Üniversitedeki Yemek İsrafının Önüne Otomasyon Sistemiyle Geçtiler

Türkiye’deki yemekhanelerde ilk otomasyon uygulaması, Mardin Artuklu Üniversitesi`nin yemekhanesinde uygulanıyor.

Üniversitedeki Yemek İsrafının Önüne Otomasyon Sistemiyle Geçtiler
Bu uygulamayla hem israfın önüne geçildi, hem de öğrenciler ve akademisyenler yemedikleri yemeğin ücretini ödemekten kurtuldu.
Yeni otomasyon sistemi hakkında bilgi veren Mardin Artuklu Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Rıfat Sadioğlu, “Hem öğrenciler hem de akademisyenler daha önce haftalık ve aylık fiş kartları alarak yemeklerin ücretini peşin olarak ödüyorlardı. O süre içinde yemek yeseler de yemeseler de ücretini ödemek zorunda kalıyorlardı. Ama yeni sisteme göre herkes yediği yemeğin ücretini ödeyecek. Yeni sistemle birlikte yemek sırasında oluşan kuyruk da sona erdi. Çünkü daha önce üniversite görevlilerinin ücret karşılığında alabildikleri yemek için artık kart sistemi geçerli. Kimse para üstü için dakikalarca beklemeyecek. Yemekhanelere yemek dağıtımı yapılırken artık yüzde 10’luk bir opsiyonla o gün için yapılan rezervasyonları dikkate alıyoruz. Daha önce yemek yiyecek kişi sayısını tam olarak bilmediğimiz için çoğu zaman ya yemekler arttığı için israf ediliyordu ya da yetmediğinde çoğu kişi aç kalıyordu. Yeni sistem sayesinde artık hem büyük bir israfın önüne geçtik hem de artık kimse yemek yetmediği için aç kalmayacak.”dedi.

Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu anlatan Sadioğlu, “Üniversitemiz öğrencileri ve öğretim görevlileri artık okulumuz bünyesindeki 4 ayrı yemekhanede istedikleri yerde yemek yiyebilecekler. Otomasyonla internet üzerinde bir gün önceden yapacakları rezervasyonla yemekhanelerimizdeki israfın önüne geçtik. Sistem sayesinde herkese bir yemek kartı verdik. Bu yemek kartı ile öğrencilerimiz ve görevlilerimiz yedikleri kadar ücret ödeyecekler. Üniversitemizde 3 çeşit yemeği öğrencilerimize 1,5 TL’den ikram ediyoruz. Yeni otomasyonu sistemini önümüzdeki günlerde Türkiye’deki bütün üniversitelerin SKS Daire Başkanlarını Mardin’de ağırlayarak onlara da bu sistemi tanıtacağız.” diye konuştu.
Rektörlük binasındaki yemekhanede yemek yiyen Lokman Yılmaz ismindeki öğrenci ise yeni uygulama sayesinde artık yemedikleri yemeğin ücretini ödemekten kurtulduklarını söyledi.
Daha önce haftalık olarak aldıkları fişin bazen yarısını bazen de sadece bir gününü kullandıklarını anlatan Yılmaz, “Derslerimizin yoğunluğuna göre çoğu zaman ya erken çıkıyorduk okuldan ya da gelmediğimiz günlerinde ücretini ödemek zorundaydık. Bu sistem sayesinde artık sadece yediğimiz günün parasını ödeyeceğiz.”dedi.
Mehmet Öz ise yeni sistemin avantajları yanında dezavantajı da olduğunu ifade ederek, “Artık bu sistem sayesinde herkesin Alman usulü denilen kendi ücretini ödemesi gerekiyor. Eskiden bizler arkadaşlarımıza yemek ikram etme imkanı buluyorduk. Ama onu artık gerçekleştiremeyeceğiz. Çünkü herkes kendi parasını ödemek zorunda kalıyor.” şeklinde serzenişte bulundu.