Türkmenistan İle Ab Arasında Enerji İşbirliği

Büyük kısmı Türkiye topraklarından geçecek Nabucco boru hattı projesinin ortaklarından Avusturya’nın Devlet Başkanı Hainz Fischer’in Aşkabat’a yaptığı resmi ziyarette enerji alanında önemli gelişmeler kaydedildi.

Türkmenistan İle Ab Arasında Enerji İşbirliği

Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer’in temaslarında enerji işbirliği ön plana çıktı. İki lider ilk olarak baş başa görüştü. Ardında heyetler arası görüşmelere katılan liderler daha sonra basının karşısını çıktı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan-Avrupa enerji işbirliğinin hayata geçirilmek üzere olduğunu aktardı. Türkmen enerji kaynaklarının Avrupa’ya ulaştırılması için hukuki altyapıyı oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Türkmen lider, bu bağlamda sektör yöneticileri ve uzmanların yer aldığı özel çalışma grubunun kurulduğunu belirtti.
Avrupa ile enerji alanında verimli görüşmeler yapmayı hedeflediklerini belirten Berdimuhamedov, Avusturya’nın bu görüşmelerde aktif rol almasını istediklerini söyledi.
Türkmenistan’ın enerji siyasetini değerlendiren Türkmen lider, Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılmasını sağlayacak Trans Hazar doğalgaz boru hattı projesinin hızlandırılmasına büyük önem verildiğini ifade etti. Şu an Rusya, İran ve Çin’e doğalgaz sattıklarını kaydeden Berdimuhamedov, üslendikleri enerji taahhütlerini tam yerine getirdiklerini belirtti.
Türkmenistan’ın doğalgaz kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırma siyasetini desteklediklerini kaydeden Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, Avrupa ülkelerinin Türkmen gazının sevkiyatına büyük ilgi gösterdiğini ve Nabucco projesinin hayata geçirilmesinde işbirliği yapılabileceğini belirtti.
Nabucco projesine büyük önem verdiklerini kaydeden Fischer; “Enerji kaynaklarının sevkiyatı konusunun siyasileştirilmesini istemiyoruz. Enerji sevkiyatı işbirliği anlaşmaları kapsamında gerçekleştirilmelidir. Türkmenistan ne kadar fazla enerji sağlayabilse, Avrupa’da tüketilebilinecek. Nabucco Avrupa projesidir. Projeye, Avusturya, Almanya ve Macaristan katılıyor. Avusturya’nın OMV şirketi bu konsorsiyumun üyesidir. OMV şirketi genel müdürü bizim heyetin arasında yer aldı.” diye konuştu.
Fischer’in resmi temasları kapsamında iki ülke arasında enerji işbirliğinin güçlendirilmesini öngören memoranduma da imza atıldı.