Belçika’da Yeşiller, Liberallerin Gazabına Uğradı

Belçika’da seçimlerin üzerinden 487 gün geçmesine rağmen federal hükümet kurma müzakerelerinden hâlâ sonuç çıkmadı.

Belçika’da Yeşiller, Liberallerin Gazabına Uğradı
Federe yapılı ülkede Frankofon ve Flaman partiler arasında devam eden hükümet kurma çalışmalarında Liberallerin diretmesi üzerine GROEN! ve Ecolo partileri koalisyon görüşmelerinden çıkartıldı. Yeşillerin Türk asıllı grup başkanı Meyrem Almacı derin bir hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti.

Belçika’da bir türlü kurulamayan federal hükümeti kurma çalışmalarına destek veren Frankofon ve Flaman Yeşiller müzakere sürecinden çıkartıldı. Müstakbel Başbakan Elio Di Rupo’nun başkanlığında yürütülen altılı koalisyon görüşmelerine Frankofon tarafından Sosyalist Parti PS, Liberal Parti MR ve Hıristiyan Demokratlar Parti CDH katılırken, ülkenin Hollandaca konuşan kesimi temsilen Flaman Bölgesi’nden Sosyalist Parti SPa, Liberal Parti OpenVLD ve Hıristiyan Demokratlar Parti CD&V iştirak ediyor. Ülkede ciddi kurumsal reformları muhteva eden altıncı devlet reformu konusunda Yeşillerin desteğine ihtiyacı olan çoklu koalisyon hükümetinin bu destek sözünü aldığı ifade ediliyor.

Bu durumda seçimlerde federal parlamentoya seçilen üç Türk asıllı milletvekilinden sadece PS’li Özlem Özden’in iktidar sıralarında oturması beklenirken, Flaman milliyetçilerden (NVA) seçilen Zuhal Demir’le Flaman Yeşillerden (GROEN!) Meyrem Almacı’nın federal meclisin muhalefet sıralarında oturacağı tahmin ediliyor. Tartışmalı Brüksel seçim bölgesi sorunun çözümünde ciddi katkıları olan Yeşiller`in son dönemeçte saha dışına itilmesini, Parlamento’da her iki partinin ortak grup başkanlığını yürüten Meyrem Almacı, ‘derin bir hayal kırıklığı’ olarak değerlendirdi.