Casus Yazılımı Savunan Alman Bakan Köşeye Sıkıştı

Alman devleti tarafından geliştirilen ve vatandaşların bilgisayar ile cep telefonlarını gizlice takip eden ‘trojaner’ adlı casus yazılımın kullanılmasının haklılığını savunan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU) üzerindeki baskı giderek artıyor.

Muhalefet partileri Herrmann’ın istifası için bastırıyor. Bunun yanında Herrmann, Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in baskısı ile casus yazılımın kullanılmasını durdurdu.

Bavyera eyaletinde casus bilgisayar yazılım programının kullanılması ülke genelinde tartışma başlattı. Federal İçişleri Bakanı Friedrich, Trojaner’i kullanan eyaletlerlerden bu yazılımı artık kullanmamalarını talep etti. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Friedrich, kısa süre önce Chaos Computer Club (Bilgisayar Kaos Klubu) tarafından deşifre edilen programın yasa dışı kullanılmamasını istedi.

Çağrıya kulak veren Bavyera İçişleri Bakanı süreç sonuçlanana kadar programın kullanılmasının durdurulduğunu açıkladı. Muhalefet partilerinden Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller, sorumluların cezalandırılmasını istiyorlar. Federal Hükümetin liberal ortağı Hür Demokrat Parti, vatandaşların hukuk devletine güvenlerinin kaybolmaması için olayın mümkün olduğunca çabuk bir şekilde açıklığa kavuşturulmasını istedi.