Van, Sodes Projelerinde Yine Türkiye Birincisi Oldu

Van Valisi Münir Karaloğlu, ``Düne kadar, `Devlet bölgeye yatırım yapmıyor.

Van, Sodes Projelerinde Yine Türkiye Birincisi Oldu
Devlet bölge insanına değer vermiyor` diye istismar edenler, bugün istismar araçları elinden alındığında yapılan hizmetleri parçalıyorlar.`` dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) Van Bilgilendirme Toplantısı, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Toplantı Salonu`nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından SODES tanıtım filminin gösterilmesinin ardından AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Sinan İmamoğlu’nun sunumunun ardından konuşan Vali Karaloğlu, Erciş ve Çatak ilçelerinde kaymakamlık tarafından SODES desteği ile yaptırılan çocuk oyun parklarından üç tanesinin kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tahrip edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Parkları kullanılamaz hale getiren kişi veya kişileri `istismarcı` olarak nitelendiren Vali Karaloğlu, ``İlçe merkezleri ve köylere tam 110 tane çocuk parkı yapıldı. Bunlar hayaldi. Eskiden, `Ülkenin batısında yapılan hizmetler doğuda yapılmıyor, doğuya gerektiği gibi değer verilmiyor, hizmetler yapılmıyor` şeklinde eleştirilirdi. Şimdi köylerde çocuk parkı var. Gidin batıdaki köylere bakın çocuk parkı yoktur. Ama dün üzülerek ifade ediyorum. Basına da yansıdı. Erciş`te köylere kaymakamlığımız SODES aracılığıyla köylere yapmış olduğu çocuk parkları birileri tarafından parçalandı. Aynı şey Çatak`ta da oldu. Düne kadar, `Devlet bölgeye yatırım yapmıyor. Devlet bölge insanına değer vermiyor` diye istismar edenler, bugün istismar araçları elinden alındığında yapılan hizmetleri parçalıyorlar. Bunu Van halkının artık görmesi gerekir." dedi
"Hiç kimse kusura bakmasın. Bizi bu halka hizmet etmekten, hiç kimse ve hiç bir eylem alıkoyamaz." diyen Karaloğlu şunları kaydetti: "Biz o parkları yeniden yaparız. Ama bunları yaparken de o parkları parçalayanları da halka şikayet ederiz. Bizim yapacağımız da budur. Bu parklar o çevredeki çocuklar oynasın diye yapıldı. Ya bu parklarda uzaydan çocuklar gelip oynamayacaktı. Başka ülke, başka şehirden çocuklar gelip eğlenmeyecekti. Van`ın, bölgenin, o köylerin çocukları parklarda oynayacaktı. Ama birileri taşları, balyozları ellerine aldılar, gittiler o parkları utanmadan, sıkılmadan, Allah`tan korkmadan parçaladılar. Biz onları halka şikayet ediyoruz. Artık halkımızın da bu gerçeği görmesini arzu ediyoruz.``
Artık, kamu hizmetlerinin sadece devlet ve kurumları tarafından yapılması gereken bir iş olduğu anlayışından çıktıklarını belirten Karaloğlu, üçüncü sektör olarak nitelendirilen STÖ`ler ile birlikte, SODES desteğiyle yapmaya başladıklarını söyledi.


VAN, BU YIL DA BİRİNCİ OLDU
Geçen yıl SODES`ten en çok hibeyi Van`ın aldığını ve birinci olduğunu belirten Vali Karaloğlu, bu yıl da Van`ın yine en çok desteği alan il olduğunu bildirdi. Projelerin yarıştığını ve kaliteli projelerin destek aldığını hatırlatan Karaloğlu, ``Biz ilk defa geçen sene SODES`e dahil olmuştuk ve geçen sene 25 il arasından yaklaşık 10 milyonluk hibe ile Türkiye birincisi olmuştuk. Yine bu sene, 11 milyon 739 bin lira ile yine Türkiye birincisi olmuşuz. Bunlar tesadüfen olan şeyler değil. Listeye bakarsanız nüfus ve büyüklük olarak Van`dan daha büyük iller var o listede. Antep, Diyarbakır, Urfa gibi coğrafi olarak büyük iller var. Van`ın iki sene üst üste birinci olmasının sebebi var. Birincisi Van`daki kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin proje yapma konusunda geçmişten gelen bir tecrübesi, bir becerisi var. İkinci en önemli sebebi ise, bizim Van`da oluşturduğumuz Valilik Proje Koordinasyon Merkezi`mizin bu hibe konusundaki önemli katkısı. Bizim o proje koordinasyon merkezini kurarken asıl hedefimiz yerel, ulusal ve uluslararası hibelerden en çok kaynağı Van`a nasıl getirebiliriz noktasıydı ve bunun da çıktılarını alıyoruz. Yine bu sene birinci olmak bizleri mutlu etmiştir`` dedi.

Karaloğlu, SODES`in amacının bulunduğu bölgede yoksullukla, sosyal sorunlarla, göçle kentlere gelip eklemlenmiş nüfusun kentleşmesi, şehirleşmesi noktasındaki sorunları çözmede yardımcı olmak olduğunu belirtti. Vali Karaloğlu`nun konuşması sonrası söz alan Proje Koordinasyon Merkezi Müdürü Sinan İmamoğlu, SODES`in 2010 ve 2011 yılı proje ve destekleriyle ilgili bilgi verdi. Toplantı sonunda projeleri destek alan Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Filiz Yörükoğlu ve Bostaniçi Belediyesi Başkan Vekili Serkan Artim, Vali Karaloğlu ile projenin sözleşmesini imzaladı.

Toplantıya Vali Yardımcıları Atay Uslu, Nurullah Ertaş, Mehmet Yüzer, Zafer Coşkun, YYÜ Riktörü Prof. Dr. Peyami Battal, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Mirza Nadiroğlu, kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.