"almanların Müslümanlarla Tek İrtibatı Dönerciye Gitmek"

Erfurt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.

Dr. Kai Hafez, Alman toplumun İslami konularda eksik bilgiye sahip olduğunu ve birçok Alman'ın Müslümanlarla irtibatı olmadığını söyledi. Araştırmaların da gösterdiği gibi, Alman toplumunun çoğunluğunun hiçbir şekilde Müslümanlarla ciddi bir bağlantı içinde olmadığını kaydeden Hafez, "Bağlantıları sadece bir dönerciye gitmekten ibaret." dedi.

İslam, medya ve politika gibi konularda çalışmaları bulunan Hafez, Rottenburg–Stuttgart Piskoposluğu Katolik Akademisi'nin düzenlediği 'Medya'da İslam, Kamu Algısı ve Simgeler' konulu programa katıldı. Konuşmasında Alman toplumu ve medyasının İslam ile ilgili yeterli bilgisi olmadığını vurgulayan Prof. Hafez, kendi öğrencilerinden örnek verdi. Öğrencilerinin çoğunun Hz. İsa'nın İslam'ın da kabul ettiği bir peygamber olduğunu bilmediğini söyleyen Hafez, Avrupa'da 1978 yılından bu tarafa İslamofobi'nin arttığına dikkat çekti. Hafez ayrıca Avrupa'da ve Almanya'da ırkçılığın ciddi manada azaldığını fakat yerini İslamofobi'nin aldığını ifade etti.


Baden Württemberg eyaleti hükümeti ve Robert Bosch Vakfı'nın da desteklediği programa Baden Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney de katıldı. Medyada İslam ile ilgili bir 'görüntü bozukluğu' olduğunu belirten Öney şunları söyledi: "Özellikle Avrupa'da İslam ile ilgili haberlerin büyük bölümü olumsuz. Müslümanlar bir tehlike gibi yansıtılıyor. Bu da toplumda bir huzursuzluk ve korku yaratıyor. Bu korkuları ve önyargıları gidermek istiyorsak medya bu konuda daha hassas davranmalı. Medyanın objektifliğini koruması gerekiyor." Bir gazetecinin İslam ile ilgili önyargıları olduğu takdirde bunları haberlerine de yansıttığını dile getiren Öney, "Devlet olarak bu konuda bizim de sorumluluklarımız var. Bu konuda çocuk yaşta hoşgörü eğitimi verip bunu sağlayabilirsek daha az önyargı olur." dedi.