Pamukova Belediyesine Sayıştay İncelemesi

Fransa'da yaşayan Cem Uzan'ın avukatını belediyede işe aldığı gerekçesiyle Sayıştay tarafından Pamukova Belediyesi hakkında inceleme başlatıldı.

Pamukova Belediyesine Sayıştay İncelemesi
Pamukova Belediyesinde 2009 seçimlerinde 3. dönem başkanlığa seçilen Belediye Başkanı Cevat Keser, Fransa'da yaşayan ve Türkiye aleyhine 170 milyar dolarlık dava açan Cem Uzan'ın Sakarya'daki süren davalarında avukatlığını yapan Koray Kalay'ı 3 bin 318 lira maaşla sözleşmeli olarak belediyede işe başlattı. İhbar üzerine Sayıştay 13. Grup Denetçileri Mustafa Bıyık ile yardımcısı Hamdi Kartal, Pamukova Belediyesi'ne gelerek hesaplarda inceleme yaptı. Yapılan incelemede, Pamukova Belediye Başkanlığı'na 2009
yılı yerel seçimlerinde seçilen Cevat Keser'in belediyenin sözleşmeli avukatı olduğu halde belediye meclisinden aldığı yetki ile Avukat Koray Kalay'ı hukuk danışmanı olarak görevlendirdiğini, ikinci bir avukatı ihale açmadan çalıştırdığını ve yersiz olarak Kalay'a 6 ay süre içinde ödenen 9 bin 912 TL ödemede bulunduğu Sayıştay tarafından tespit edildi. Denetçiler tarafından hazırlanan inceleme raporu belediyeye gönderildi.
Gönderilen raporda Pamukova Belediye Meclisi'nden 4 Mayıs 2009 tarih ve 55 sayılı Belediye Meclis kararına dayanarak belediye bünyesinde kısmi zamanlı olarak 700 lira maaşla avukat çalıştırıldığı, danışmanlık hizmeti altında ihale yapılmadan Fransa'da sığınmacı olarak yaşayan Cem Uzan ve ailesinin Sakarya'da hakkında açılan davalarını takip eden Sakarya Barosu avukatlarından Koray Kalay'ın 3 bin 318 lira maaşla 15 Haziran 2009- 30 Aralık 2009 tarihleri arasında işe alındığının ortaya çıktığı ifade edildi.

Hazırlanan rapor üzerine Sayıştay Başkanlığı Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser ile 11 belediye meclis üyesine gönderdiği yazı ve denetçilerin raporu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun Danışmanlık Hizmetleri başlıklı 48. maddesine göre ihale yapılmadığından dolayı, Başkan Keser tarafından mevzuata aykırı olarak yapılan bu uygulamadan dolayı 19 bin 912 lira 50 kuruş kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla savunma istedi.
Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser ile Meclis üyelerine gönderilen Sayıştay raporunda, usulsüz olarak sözleşmeli olarak hukuk danışmanlığı yaptığı belirtilen avukat Koray Kalay'ın Belediye Başkanı Cevat Keser'in özel avukatlığını yaptığının iddialar arasında yer aldığı belirtildi.
AVUKAT HERKESİN DAVASINA BAKAR
Sayıştay'ın incelemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser de, şunları söyledi: "Bizim belediye olarak sözleşmeli bir avukatımız var. Ancak, bizim geçmişte eski Belediye Başkanımız Hikmet Ferudun Turan dönemine ait olan ve İçişleri Bakanlığı Müfettişleri tarafından hazırlanmış 5 bin sayfadan oluşan usulsüzlük evrakları var. Pamukova'da Ağır Ceza davalarına bakacak bir avukat olmadığı için Koray Kalay'ı tuttuk. Bu iddialara gelince 2-3 yıllık emlak ve su alacakları.
Belediye avukatı olarak Fatih Ak var, ancak kendisi 3 yıllık yeni bir avukat. Bunları savcılığa bildirmek ve çalışma yapmak üzere ağır ceza avukatı olarak Koray Kalay ile çalışmayı uygun gördük. Geçmişte Cem Uzan'ın avukatlığını yapmış olabilir. Avukat herkesin davasına bakar. Ben Cem Uzan'la Fransa'ya gittiğinden bu yana hiç görüşmedim. Kendisinin ilçemize zamanında yapmış olduğu iyilikler vardır. Sayıştay'a gelince eksik evraktan bir inceleme söz konusudur. Bizden evrakın neden eksik olduğuna dair bir
savunma istenmiştir."
(RY-RY-HO-Y)