30 kişilik Bursa heyeti, Almanya‘nın Hessen eyaletinde incelemelerde bulundu

Bursa Valisi Şahabettin Harput başkanlığındaki sanayici ve işadamı ağırlıklı 30 kişilik Bursa heyeti, Almanya‘nın Hessen eyaletinde çeşitli ziyaret ve görüşmelerde bulundu.



Vali Harput başkanlığında heyet, Hessen eyaletinin başkenti Wiesbaden‘e gitti. Havaalanından itibaren en üst seviyede protokol uygulanan heyet, ilk önce 10 motosikletli polis eskortunda şehir gezisi yaptı. Harput ve beraberindekiler, ilk olarak Hessen Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn tarafından onurlarına verilen yemeğe katıldı. Daha sonra Bursa‘nın kardeş şehri Darmstadt kentinin Belediye Başkanı Walter Hoffmann‘ı ziyaret eden Bursa heyetine hitaben, Hoffmann, ziyarette iki şehir kardeşlik ilişkilerinin bu ziyaretle daha da gelişip boyut değiştirdiğini söyledi.

Bu yıl Bursa ile kardeş şehir ilişkisinin kuruluşunun 40. yılını kutlayacaklarını ifade eden Hoffmann, 2 ülke ilişkilerinin en üst seviyeye çıkacağına olan inancını dile getirdi. Darmstadt‘ın bilimsel ve teknik anlamda gelişen şehir olduğunu ve kentte birisi kilisenin sorumluluğunda, 3 üniversite bulunduğunu vurgulayan Hoffmann, şöyle konuştu: ‘‘Şehrimizde 35 bin öğrenci bulunuyor. Çok ünlü 30 araştırma merkezimiz var. Bu merkezler, uluslararası boyutta hizmet veriyor. Darmstadt ayrıca çok uluslu bir şehir. Her milletten insan burada yaşıyor. Artılarımızdan biri de önemli iktisadi yapımızın olması. Telekomünikasyonda öndeyiz. Mekatronik, eczacılık, uzay ve enerji konusunda da çok iyi noktadayız. Firmalarımızın önemli bölümü de ihracata yönelik üretim yapıyor."

VALİ HARPUT: KARDEŞLİK İLİŞKİMİZİ, DUYGUSAL BOYUTUN DAHA DA ÖTESİNE TAŞIMAK İSTİYORUZ
Vali Şahabettin Harput da Darmstadt‘ta bulunmaktan ve gösterilen sıcak ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Darmstadt‘ın Bursa‘nın 40 yıllık kardeş şehri olduğunu anlatan Harput, ‘‘Bursa‘nın en işlek caddelerinden biri bu kardeşlik ilişkilerinden dolayı Darmstadt adını taşıyor.‘‘ dedi.
Türkiye ile Almanya‘nın çok iyi ilişkilerde bulunan iki ülke olduğuna işaret eden Harput, şunları kaydetti: ‘‘İki şehrimizin kardeşlik ilişkileri tesadüf değil. Türkiye ile Almanya da zaten çok sıcak ilişkileri olan iki ülke. Darmstadt ile Bursa‘nın birbirlerine çok benzeyen yönleri var. Kardeşlik ilişkimizin, duygusal boyutun daha da ötesine taşınması için ciddi adımlar attık, atıyoruz. Bu kapsamda ilişkilerimizi, Darmstadt‘ın içinde bulunduğu Hessen eyaleti boyutuna taşıyarak, Bursa‘yı yönetenler, geleceğini belirleyenler olarak güçlü bir ekiple buradayız. Bu bizim buraya verdiğimiz değerin göstergesidir."

Görüşmelerin ardından ziyarette karşılık hediyeler verildi. Bursa heyeti, ziyaretin ardından dünyanın en büyük ilaç ve kimya fabrikası olan Merck‘in tesislerini gezdi. Vali Harput ve beraberindekilere fabrikanın faaliyetleriyle ilgili brifing verildi. Daha sonra otomobil üreticisi Opel‘in Darmstadt‘taki merkezini ziyaret eden heyet, yetkililerden bilgi aldı. Bild Gazetesi ile RTL Televizyonu heyeti yakından takip ederek, Vali Harput ile röportaj yaptı.

Heyette, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ, İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Mehmet Sait Culfik, Bursaspor Kulübü İkinci Başkanı Haluk Özkıyıcı, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili İbrahim Burkay, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı ile bazı iş adamları bulundu.

21 Kasım 2010‘da, Condar Otel‘de, ‘‘Bursa-Hessen Eyaleti Kardeşlik Protokolü‘‘, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff‘un da katıldığı törenle, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Adalet Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg-Uwe Hahn tarafından imzalanmıştı.