Avustralya‘da son yüzyılın en büyük sel felaketi

Avustralya‘nın en önemli turistik eyaleti Queensland’ın çeşitli kesimlerinde yaklaşık üç haftadır etkili olan şiddetli yağışlar can kaybı ve çok büyük maddi hasarlara sebep oldu. Eyalette şimdiye kadar sel felaketinden dolayı 12 kişi öldü, 90 kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.



Sel sularının eyaletin başkenti Brisbane şehrine kadar ulaştığı belirtildi. Eyalet Başkanı Anna Bligh, Bremer Nehri’nin yüksekliğinin 20.5 metreye ulaştığını ve daha da yükseleceğinin tahmin edildiğini belirterek halka uyarıda bulundu. Eyalette, 1974 yılında meydana gelen sel felaketinde nehir seviyesi 20.7 metreye kadar ulaşmıştı.

Acil yardım çalışmalarını yerinde görmek amacıyla Brisbane şehrine giden Başbakan Julia Gillard, felaketzedelere her türlü yardım yapacakları sözünü verdi. Gillard, "Son yüzyılın en büyük sel felaketinden bütün Avustralyalılar olarak hep birlikte çıkacağız." dedi.

Brisbane’de halk temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş merkezlerine hücum ediyor. Birçok işyeri sahibi de işyerlerini selden korumak amacıyla kum torbaları ile önlem almaya çalışıyor. Brisbane Belediye Başkanı Campbell Newman ise 6 bin 500’den fazla insanın yanlarına sığınacakları bir yakını olmadığını, bu kişilerin acilen kalacak yere ihtiyaçları olduğunu söyledi.