Akçansa, Çanakkale'ye 24 milyon dolarlık çevreci tesis kumak için temel attı

Türkiye'de çimento sektöründe lider konumda olan Akçansa'nın Çanakkale'deki fabrikasında ilk etapta 24 milyon, daha sonraki ilaveler ile 200 milyon do

Türkiye'de çimento sektöründe lider konumda olan Akçansa'nın Çanakkale'deki fabrikasında ilk etapta 24 milyon, daha sonraki ilaveler ile 200 milyon dolar harcanarak geliştirilecek 'Atık Isı Geri Kazanım Tesisi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Ezine ilçesindeki fabrika bahçesinde düzenlenen törene çok sayıda yabancı konuğun yanı sıra Çanakkale'nin yerel yöneticileri katıldı. Törende konuşan Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, Akçansa'nın çimento sektöründeki liderliğinin ve sürdürülebilirlik anlayışının simgesi olarak gördükleri "Atık Isı Geri Kazanım Tesisi"nin 2011'de devreye gireceğini söyledi. Gelecek beş yıl içinde de yenilenebilir enerjiye toplam 200 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını belirten Gürdal, "Atık Isı Geri Kazanım Projemiz, 2008'de yine Çanakkale'de hayata geçirdiğimiz 2. üretim hattımızdan sonra yatırım büyüklüğü açısından en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Türkiye'de ve yakın coğrafyamızda ilk kez Çanakkale fabrikamızda 24 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek Atık Isı Geri Kazanım Tesisi'ni 2011 yılında devreye almayı planlıyoruz. Atık gazdan enerji üretimi gerçekleştirilecek 15,2 MW kapasiteli tesiste yıllık 105 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanması ve Akçansa Çanakkale Fabrikası'nda ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 30'unun temin edilmesi hedefleniyor. Bu rakam, Çanakkale merkez nüfusunun 1 yıllık enerji tüketimine eşdeğer." dedi.

Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ise sanayi kenti olarak adlandırılmayan kentte böylesine önemli derecede çevresel ve ekonomi anlamında büyük bir yatırımın yapılmasından yerel yöneticiler olarak memnun olduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Akçansa'nın Atık Isı Geri Kazanım Tesisi, Çanakkale Valisi Abdulkadir Atalık, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Akçansa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Daniel Gauthier, Akçansa Yönetim Kurulu Üyesi Emir Adıgüzel ve Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal'ın kürsüye gelerek butona basması ile temel atma işlemi gerçekleştirildi.