Siyasi partiler tek tip askerlik için ne diyor?

AKP'li ve CHP'li vekiller tek tip askerlik için ne düşünüyor?

Siyasi partiler tek tip askerlik için ne diyor?
Tek tip askerliğin rafa kaldırılması gündeme bomba gibi düştü. Habertürk Gündem için Tülay Ağaoğlu, TBMM’de AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ve CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile ayaküstü bir söyleşi gerçekleştirdi. Farklı iki partiyi temsil eden vekiller, rafa kaldırılan tek tip askerlik projesini yorumladılar.

AVRUPADAKİ MODEL TÜRKİYE’YE UYMAZ

AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve aynı zamanda Milli Savunma Kurulu üyesi olan Vahit Erdem “Orduların zaman ve zemine göre değişir. Soğuk Savaş Dönemi sonrası NATO orduları düzen değiştirdi. Bu çağ ordularının profesyonel ve harekat kabiliyeti yüksek. Özellikle Avrupalılar bulundukları coğrafyada savaş çıkacağını düşünmüyor. Avrupa ülkelerinin orduları bu yüzden alan dışı savaş ve savunma düzenine uygun şekilde eğitiliyor. Bizim askerlerimiz ise bulunduğu coğrafyadan dolayı alan içi ve alan dışı için eğitilmelidir. Kısacası Avrupa’daki model bizim ülkemizde uygulanmalı düşüncesi yanlıştır. Tek tip çift tipten önce ne tür tehditlerle karşılaşabiliriz bu gibi durumlara hazırlanılması lazım. Bu hazırlıklar sonlandıktan sonra asker sistemine el atılabilir. Düzen için fikrim ise; kısa veya uzun herkesin profesyonel askerlik eğitiminden geçmelidir.” sözleriyle rafa kaldırılan tek tip askerlik projesini yorumladı.

CHP’Lİ ENSAR DA HEMFİKİR

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, meslektaşı Erdem’e katıldığını belirtti ve “Belli sayıda profesyonel askere ihtiyacımız var. Terör baş belası PKK ile savaşıyoruz. Yarın PKK biter ASALA başlar çünkü bizim coğrafyamız böyle… Kısa dönem askerlikte silah atmayı bilmeyen çocuklar şehit olup geliyor… Mutlak suretle her vatandaş askerlik yapmalı. Burası Muhammed ocağı, Hz. Peygamber ocağı, böyle bir ocaktan herkes geçmeli. Tek tip projesinin sahibi Genel Kurmay Başkanlığı’dır asker açığına göre plan yapmalıdır” diyerek kendi düşüncelerini dile getirdi. Akabinde sözlerine günümüzde askere gitme arzusunun azlığın ekleyen Ensar Öğüt, kızların karşılanamayan er sayısı yüzünden askere alınabileceğine de belirtti.