Vergiden Korkan Vatandaş Devlete Doğru Bilgi Vermiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü yetkilileri vatandaşların vergi, kayıt altına alınma ve tarım yardımlarından mahrum olma gibi nedenlerle doğru bilgi vermekten kaçındığını belirtti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü yetkilileri vatandaşların vergi, kayıt altına alınma ve tarım yardımlarından mahrum olma gibi nedenlerle doğru bilgi vermekten kaçındığını belirtti. TÜİK yetkilisine bilgi vermeyen ev sahiplerine 709, işyeri sahiplerine ise yaklaşık 1200 liralık para cezası verildiğini söyleyen yetkililer, "Bilgi vermeyen ev ve işyeri sahipleri, ikinci kez bilgi verilmediğinde para cezası kesiliyor. Devlet, vatandaştan aldığı bilgilerle planlamasını yaptığı için gerekli bilgiyi almak bizim görevimiz" dedi.
Devletin hizmetlerini daha planlı yapabilmesi için halkın verdiği bilgilerin doğru olması gerektiğini kaydeden TÜİK Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkilileri, güvenilir bilgiyi almakta zaman zaman zorlandıklarını kaydettiler. Hangi kesimden olursa olsun insanların çeşitli kaygılarla doğru bilgiyi vermekten kaçındığını vurgulayan yetkililer, daha fazla vergi ödeme, kayıt altına alınma, tarımda sahip olunan güvenceleri kaybetme ve yeşil kart gibi sosyal güvenceden mahrum kalma gibi nedenlerle insanların, maddi durumlarıyla ilgili doğru bilgi vermekten kaçındıklarını dile getirdiler. Bu durumun TÜİK'in veya Tarım İl Müdürlüğü'nün sağlıklı bilgiye ulaşmasını engellediğini hatırlatan yetkililer, bunun da geleceğe dönük planlama yapılmasında yanlış sonuçların ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti.
TÜİK yetkililerinin vatandaşlardan aldığı bilgilerin çeşitli kaynaklarla karşılaştırıldığında tutarsızlıklara rastlanabildiğini dile getiren yetkililer, "Alınan bilgilerde yüzde 20'ye varan bir tutarsızlık ortaya çıkıyor. Bunun cezası olmadığı için vatandaşı doğru bilgi vermeye zorluyoruz. Çünkü TÜİK bir devlet kuruluşudur ve doğru bilgi verilmek zorundadır. Ayrıca bilgi vermeyenler hakkında da parasal işlem yapıyoruz. TÜİK yetkilisinin talep ettiği bilgileri vermeyen ev sahiplerine 709, iş yeri sahiplerine ise yaklaşık 1200 lira para cezası veriliyor. Geçtiğimiz yıl 15 ev ve işyeri sahibine uyarı yapıldı ve bu uyarı üzerine gereken bilgiler alındı. Ancak ikinci uyarıda da bilgi alınamazsa para cezası kaçınılmaz oluyor" diye konuştular.