Uluslararası Deniz Kültürü Festivali'nin İstanbul ayağı başladı

Ulaştırma Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleşen '3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali'nin İstanbul ayağı başladı. Festival kapsamında düzenlenen pa

Ulaştırma Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleşen '3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali'nin İstanbul ayağı başladı. Festival kapsamında düzenlenen panelde denizcilik sektörünün gelindiği son durum değerlendirildi. Panelistler, üç tarafı denizle çevrili Türkiye'de sektörün geri kalmasını eleştirirken, 'Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması teklif edildi.

Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Fatih Belediyesi, Deniz Kültürü Derneği, Deniz Ticaret Odası, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile Vira Dergisi'nin ortaklaşa düzenlediği '3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali' başladı. Bu çerçevede EGD tarafından düzenlenen 'İstanbul Deniz ve Ekonomi' konulu panelde sektörün sorunları ele alındı.

Panelde konuşan Deniz Kültürü Derneği Başkanı Hakkı Şen, Türkiye'de balıkların hâlâ Tarım Bakanlığı'nın ilgi alanında olduğuna dikkat çekti ve Deniz Bakanlığı'nın kurulmasının şart olduğunu söyledi. Şen, festivalin İzmir ayağının yapılmasında da Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun engelleme yaptığını öne sürerek, eleştiride bulundu.

Panelistlerden Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt, son dönemde denizcilik sektöründe bir sıçrama olduğunu, ama bunun yeterli olmadığını ifade etti. Anadilinin İngilizce olduğu sektörün müsteşarlığında yüzde 8 yabancı dil bilen personel olduğu bilgisini veren Bozkurt, şöyle konuştu:

"Denizcilik sektörü dernekleri ile ticaret odaları aralarındaki ihtilafları, sektör temsilcileri iç çekişmeleri bir tarafa bırakarak esas işlerine odaklanması lazım. Üniversite-denizcilik sektörü iletişimi kopuk. Sektörle ilgili sorunlar ve önemli gelişmeler gündeme getirilmiyor. Bürokrasi yavaş işliyor. Basın ve halkla ilişkiler tarafı kapalı. Denizcilik Müsteşarlığı, hem idari hem mali açıdan özgür değil. Tüm bu problemlerin müsteşarlık çatısı altında çözüleceğine inanmıyorum. Türkiye'de Denizcilik Bakanlığı şart."

Dünya Gazetesi yazarı Osman Arolat ise Türkiye'nin denizcilik tarihi hakkında bilgi verdi. İstanbul'un megakent olarak denizciliği daha aktif kullanması için yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Arolat, "Böylece kent içine denizyoluyla taşımacılık trafiği hafifletecek, hem köprülerin kamyon trafiği azalacak hem taşımacılık ucuzlayacaktır." dedi. Panelde ayrıca Kanal24'ten Selçuk Geçer, Cumhuriyet Gazetesi'nden Şükran Soner ve Ulusal Kanal'dan Çetin Ünsalan birer konuşma yaptı.

Festivalde, Arnavutköy, Sultanbeyli, Ömerli ve Bağcılar ilçelerinden aralarında denizi hiç görmemiş çocukların da bulunduğu ilköğretim öğrencileri için denizde tekne ile gezi yaptırılacak. Festival süresince panellerin yanı sıra, Off Shore Dünya Şampiyonası'nın 1. ayağı, Fatih Belediyesi Grand Prix'si ve kupa töreni, Kaptan Cousteau ekibinin çocuklarla buluşması, balık tutma yarışması gibi birçok etkinlik düzenlenecek. Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleri de yarın Marmaray kazılarında ortaya çıkan Yenikapı'daki eski limana bir gezi düzenleyecek.